Benediktíni sa v spore o kaštieľ v Rusovciach obracajú na Európsku úniu

NETKY.SK • 7 August 2012, 11:17 • 2 min
Benediktíni sa v spore o kaštieľ v Rusovciach obracajú na Európsku úniu

Benediktíni sa v spore o kaštieľ v Rusovciach obracajú na Európsku úniu - Politika Maďarská kongregácia benediktínov, ktorá so Slovenskou republikou vedie súdny spor o vlastníctvo kaštieľa v Rusovciach, sa chce obrátiť na fóra Európskej únie. Na Slovensku

slovakia

left justify in out

img

Maďarská kongregácia benediktínov, ktorá so Slovenskou republikou vedie súdny spor o vlastníctvo kaštieľa v Rusovciach, sa chce obrátiť na fóra Európskej únie. "Na Slovensku si ako oprávnený dedič nemôžeme uplatniť svoj právny nárok," tvrdí kongregácia.
      Rád sv. Benediktína v Komárne, právny predchodca Maďarskej kongregácie benediktínov, si v polovici 90. rokov uplatňoval nárok na vlastníctvo kaštieľa. Vychádzal pritom z toho, že belgická princezná Stefanie - manželka kniežaťa Elemíra Lónyaya, v závete odkázala majetok benediktínom.
      Keď však rád žiadal v decembri 1994 o vydanie nehnuteľnosti, neuviedol všetky zákonné náležitosti, a preto žiadosť štát považoval za nulitnú. Benediktíni to napadli a spor napokon skončil na Najvyššom súde, ktorý ešte v tejto veci nerozhodol.
      "Viackrát sme najvyšším ústavným činiteľom Slovenskej republiky navrhovali mimosúdne riešenie sporu," uvádza vo vyhlásení pre TASR Asztrik Várszegi, najvyšší predstavený Maďarskej kongregácie benediktínov. Uviedol, že benediktíni ponúkli kaštieľ a príslušné pozemky na reprezentačné účely Slovenskej republiky a na kultúrne a cirkevné podujatia. Keďže požiadavky benediktínov doteraz neboli vypočuté, kongregácia sa obrátila na orgány Európskej únie. 
      "Ani Európskej únii nemôže byť ľahostajné, že pri blížiacom sa predsedníctve Slovenskej republiky v Rade Európskej únie, bude na reprezentačné účely SR využitý kaštieľ, ktorého vlastnícke právo nebolo usporiadané v duchu európskych hodnotových kritérií," uviedol Várszegi. Kongregácia žiada vládu SR, aby sa najskôr vyjasnili vlastnícke práva k nehnuteľnosti a až potom sa pristúpilo k rozhodnutiu o využití kaštieľa.
      Úrad vlády SR považuje vlastnícke vzťahy okolo národnej kultúrnej pamiatky v Rusovciach za vysporiadané. "Vlastníkom pozemkov vo výmere približne 13,5 ha a na nich stojacich objektov - kaštieľ, čeľadník a vodná veža - je úrad vlády, čo už právoplatne potvrdil súd. Nehnuteľnosti a príslušné pozemky sú riadne zapísané v liste vlastníctva, to znamená, že príslušný areál je vo vlastníctve štátu, v správe Úradu vlády," uviedol pre TASR tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.
      Zámer zrekonštruovať kaštieľ v Rusovciach schválila vláda na svojom zasadaní 1. augusta. Kaštieľ má v budúcnosti slúžiť na reprezentačné účely SR, ale podstatná časť areálu má byť prístupná aj verejnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies