Belgický vicepremiér: Krach dohody CETA by zosmiešnil obe strany

NETKY.SK • 17 Október 2016, 15:13 • 2 min
Belgický vicepremiér: Krach dohody CETA by zosmiešnil obe strany

LUXEMBURG - Zablokovanie dohody o voľnom obchode medzi Kanadou a Európskou úniou (CETA) sa týka stoviek miliónov ľudí na oboch brehoch Atlantiku a ak by z dohody naozaj zišlo, zosmiešnilo by to obe strany. Vyhlásil to dnes belgický vicepremiér Alexander De Croo, informovala belgická verejnoprávna televízia a rádio RTBF.

slovakia

left justify in out

Vicepremiér a zároveň predseda jednej z koaličných strán De Croo týmito slovami zareagoval na rozhodnutie belgického valónskeho regionálneho parlamentu, ktorý sa minulý týždeň postavil proti podpisu obchodnej dohody CETA. De Croo považuje obchod za motor ekonomického rozvoja a krach dohody by podľa neho ohrozil prosperitu Belgicka.

 

Kým regionálna vláda sa postavila proti dohode, federálna vláda v Bruseli trvá na jej podpise. Kompromis sa pokúsia dosiahnuť počas dnešných rokovaní. Podľa zdrojov denníka Guardian zložitý belgický politický systém pripúšťa možnosť, že federálna vláda nesúhlasné stanovisko regionálnej exekutívy prehlasuje.

 

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders dnes pred zasadnutím únijných ministrov vyjadril nádej, že rokovania dospejú do úspešného konca v utorok, alebo najneskôr vo štvrtok, keď sa začne summit lídrov EÚ v Bruseli.

 

Na dnešné rokovania sa upiera veľká pozornosť, pretože už v utorok by mali dohodu CETA odobriť únijní ministri zodpovední za obchod počas zasadnutia v Luxemburgu. Na 27. októbra je naplánovaný summit EÚ-Kanada, na ktorom by mali dohodu oficiálne podpísať predseda Európskej rady Donald Tusk a kanadský premiér Justin Trudeau.

 

Kanadský premiér minulý týždeň na možný krach dohody zareagoval veľmi kriticky. Spochybnil úlohu Európskej únie ako zoskupenia, ktoré nedokáže zabezpečiť podpis CETA, hoci o nej obe strany sedem rokov rokovali, informoval denník Guardian.

 

Kritici zmluvy sa obávajú, že dohoda ohrozí sociálny systém v Európe a povedie k zníženiu noriem na ochranu spotrebiteľov, životného prostredia a zdravia. Proti zmluve sa postavili socialistické strany, strana zelených, kresťanskí demokrati, ale napríklad aj odbory, Greenpeace a ďalšie neziskové organizácie.

 

Odporcovia zmluvy žiadajú nové rokovania o sporných bodoch: poľnohospodárstve, riešení sporov zmluvných strán a ochrane osobných údajov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies