Belgický súd predĺžil väzbu Abrinimu a piatim podozrivým z útokov v Paríži

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 17:35 • 2 min
Belgický súd predĺžil väzbu Abrinimu a piatim podozrivým z útokov v Paríži

BRUSEL - Belgický sú nariadil dnes mesačné predĺženie vyšetrovacej väzby pre šesticu osôb zadržaných v súvislosti s vyšetrovaním teroristických útokov v Paríži, pri ktorých vlani v novembri zahynulo 130 ľudí. Rozhodnutie súdu zverejnila belgická federálna prokuratúra, informovala o ňom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Jedným so zmienenej šestice zadržaných je aj Mohamed Abrini, ktorý je podozrivý z účasti na útokoch v Paríži, ale aj atentátov v Bruseli, pri ktorých 22. marca zahynulo 32 osôb. V samostatnom súdnom pojednávaní sa bruselský súd zaoberá tiež Abriniho odvolaním voči rozhodnutiu z 9. júna, ktorým belgická justícia odobrila jeho vydanie na trestné stíhanie do Francúzska.


Abrini (31), ktorého zatkla belgická polícia 8. apríla, sa priznal, že je jediným žijúcim atentátnikom, ktorému sa podarilo ujsť z bruselského letiska Zaventem po dvojici samovražedných bombových útokov. Na základe záberov z letiskových bezpečnostných kamier ho identifikovali ako pôvodne neznámeho "muža v klobúku", ktorý sprevádzal dvojicu samovražedných atentátnikov.


Abriniho konkrétna úloha v súvislosti s parížskymi útokmi nie je jasná. V dňoch, ktoré im predchádzali, ho videli s kľúčovým podozrivým Salahom Abdeslamom a jeho odtlačky prstov i stopy DNA sa našli v automobile použitom počas útokov, ako aj v bruselských úkrytoch teroristov. Abdeslam, ktorého zadržali v Bruseli, je už vo francúzskej väzbe. K zodpovednosti za teroristické útoky v Paríži aj v Bruseli sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies