Na vláde prešlo viacero dôležitých nárhov

NETKY.SK • 9 Február 2022, 14:30 • 2 min
Na vláde prešlo viacero dôležitých nárhov

BRATISLAVA - Okrem schválenia dohody s USA prešiel aj návrh o rekonštrukcii Hotela Bôrik v Bratislave. Mestám a obciam budú preplatené pandemické výdavky vo výške 2,49 milióna eur! Ďalšou významnou vecou je, že minister Budaj predložil environmentálne vhodné produktové skupiny na rok 2022.

slovakia

left justify in out

Vládny Hotel Bôrik

 

Hotel Bôrik v Bratislave by sa mal zrekonštruovať a zatepliť. Obnovou sa má znížiť jeho energetická náročnosť. Celkovo sa náklady odhadujú na vyše 3,83 milióna eur s DPH. Skutočná cena však bude známa po ukončení verejného obstarávania. Vyplýva to z návrhu investičnej akcie Rekonštrukcia fasády – zateplenie Hotela Bôrik, ktorý v stredu schválila vláda na svojom zasadnutí.

Dôvodom rekonštrukcie je zlý technický stav obvodového plášťa hotela. Realizáciou projektu má dôjsť k "výraznej úspore spotreby energie". "Obvodový plášť má už vyše 40 rokov, a preto je jeho rekonštrukcia žiaduca. Zároveň dôjde aj k zatepleniu strechy a odstráneniu jej porúch," uviedol Úrad vlády SR v materiáli.

 

img

 

Zníženie energetickej náročnosti by sa malo diať výmenou obkladu a zateplením obvodového plášťa, zateplením strechy a výmenou okien a dverí. Budova by sa tak mala zaradiť do energetickej triedy A. Zvýši sa aj estetická hodnota objektu.

 

„Technický stav má priamy vplyv aj na energetickú náročnosť vykurovania a chladenia objektu. Realizáciou navrhnutých opatrení by potreba energie na vykurovanie mala klesnúť až o 68 percent, v priemere o 55 000 eur/rok na spotrebe zemného plynu," skonštatoval úrad.

 

Časť výdavkov, viac ako 1,28 milióna eur, by malo byť financovaných z rozpočtových prostriedkov kapitoly ÚV SR z nevyčerpaných kapitálových výdavkov z minulých období. Predpokladané výdavky na roky 2023 a 2024 v sume vyše 2,55 milióna eur majú byť hradené z rozpočtu verejnej správy.

Účelové zariadenie Hotel Bôrik postavili v roku 1974. Poskytuje ubytovacie, stravovacie a doplnkové služby, ako sú semináre, školenia a konferencie pre potreby ÚV a iné ústredné orgány štátnej správy.

 

Pandemické výdavky

 

Vláda uhradí mestám a obciam výdavky v súvislosti s mimoriadnou situáciou spôsobenou pandémiou v celkovej výške 2 498 340 eur. Návrh Ministerstva vnútra (MV) SR v stredu schválila vláda. „Po spracovaní veľkého množstva dokumentov a štatistických údajov konštatujeme, že z celkového počtu 2 927 subjektov miestnej samosprávy v SR o refundáciu nákladov požiadalo len 8 mestských častí Bratislavy, 21 mestských častí Košíc, 62 miest a 287 obcí v rámci územnej pôsobnosti 55 okresných úradov v súhrnnej výške 3 794 906,89 eura," približuje materiál s tým, že časť položiek nebola uznaná.

 

img

 

Najčastejšími neuznanými položkami subjektov miestnej samosprávy boli digitálne bezkontaktné teplomery, germicídne žiariče, ionizátory vzduchu, laboratórne vyšetrenia (testy na COVID-19), vyplatenie finančných náhrad (chýbali k nim príkazy na osobné úkony), nákupy ochranných osobných pomôcok, dezinfekčných a hygienických potrieb pre všetkých obyvateľov mimo definovaných skupín osôb.

 

Budajov návrh

 

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) predložil environmentálne vhodné produktové skupiny na kalendárny rok 2022 v rámci rozvoja a realizácie zeleného verejného obstarávania v Slovenskej republike. Sú nimi skupiny Potraviny a stravovacie služby a Cestná doprava. Prvá produktová skupina bola vybraná pre podporu ekologizácie slovenskej poľnohospodárskej výroby, druhá z dôvodu potreby aktualizácie už existujúcej metodiky. Cieľom skupín je zaviesť jednoduchý spôsob obstarávania tovarov, služieb a stavebných prác ekologickým spôsobom. Ministrov návrh dnes vláda vzala na vedomie.

 

img

Zelené verejné obstarávanie potravín a služieb hromadného stravovania môže byť podporným nástrojom pre zabezpečenie vyššej miery potravinovej sebestačnosti a ekologizácie slovenskej poľnohospodárskej výroby, keďže sa prehlbujú problémy so stratou biodiverzity, ohrozením opeľovačov či so znižovaním kvality zásob podzemnej vody. V rámci produkcie potravín tak bude evidentný pozitívny vplyv na zníženie spaľovania fosílnych palív, používanie energie na rôzne činnosti, využívanie pôdy alebo zmenu využívania pôdy a zníženie používania a znečisťovania vody.

Produktová skupina Cestná doprava bola zrealizovaná pre zmeny vyplývajúce z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie (EÚ) o schvaľovaní motorových vozidiel a o dohľade nad trhom s nimi a zo smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ o podpore ekologických a energeticky úsporných vozidiel cestnej dopravy. Ide o ďalší z nástrojov na znižovanie emisií skleníkových plynov o 55 percent do roku 2030 v porovnaní s úrovňami z roku 1990, tiež zvýšenia podielu spotreby energie z obnoviteľných zdrojov aspoň o 27 percent, zvýšenia energetickej bezpečnosti, konkurencieschopnosti a udržateľnosti v Európskej únii.

 

img

Návrh environmentálne vhodnej produktovej skupiny na kalendárny rok 2022 sa predkladá ku Koncepcii rozvoja a realizácie zeleného verejného obstarávania v Slovenskej republike. Využívanie environmentálnych charakteristík vo verejnom obstarávaní produktov a služieb má za cieľ znížiť fosílne palivá, pozitívne vplývať na vyžívanie pôdy alebo zmenu využívania pôdy, zníženie používania a znečisťovania vody či zníženie emisií skleníkových plynov a látok znečisťujúcich ovzdušie. Zelené verejné obstarávanie predstavuje nástroj, ktorým štát prispieva k napĺňaniu cieľov v oblasti zmierňovania a predchádzania zmeny klímy, ochrany životného prostredia, znižovania negatívnych vplyvov na zdravie obyvateľstva alebo šetrnejšieho využívania prírodných zdrojov.
 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Parlament schválil obrannú dohodu s USA. Čo na to premiér či opozícia?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona