Belgický premiér potvrdil krutú pravdu: Moslimovia v Belgicku krvavé atentáty privítali, po útokoch tancovali

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 15:55 • 2 min
Belgický premiér potvrdil krutú pravdu: Moslimovia v Belgicku krvavé atentáty privítali, po útokoch tancovali

BRUSEL - Belgický premiér Charles Michel sa zastal ministra vnútra Jana Jambona, ktorý v sobotu pre denník De Standaard uviedol, že značný počet moslimov v Belgicku privítal teroristické útoky v Bruseli spáchané 22. marca, ktoré si vyžiadali 32 obetí na životoch. Uviedla to dnes televízna stanica RTBF.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jambon, ktorý je členom nacionalistickej a protiimigrantsky zameranej strany Nová flámska aliancia (N-VA), v sobotu v rozhovore pre De Standaard uviedol, že významná časť moslimskej komunity v Belgicku privítala teroristické útoky v Bruseli.

 

"Významná časť moslimskej komunity po útokoch tancovala. Ide o skutočný problém. Chytených teroristov vylučujeme zo spoločnosti. Ale oni sú len to, čo vidíme na povrchu. Pod tým je rakovina, ktorá sa oveľa horšie lieči. Môžeme vyriešiť tento problém, ale nie za jednu noc," povedal Jambon v kontroverznom rozhovore pre De Standaard.

 

Ministra vzápätí kritizovali politici z vládneho aj opozičného tábora, ktorí ho požiadali, aby predložil dôkazy na podporu týchto tvrdení alebo sa verejne za tieto výroky ospravedlnil. Šéf federálnej vlády v nedeľu prišiel na pomoc ministrovi vnútra, keď potvrdil, že členovia Národnej bezpečnostnej rady dostali informácie o vyjadrení podpory teroristickým útokom z radov členov moslimskej komunity v Belgicku.

 

"Môžem potvrdiť, že boli prípady schvaľovania útokov," spresnil Michel vo svojom vyhlásení. Vzápätí upozornil, že netreba tieto veci zovšeobecňovať, ale ani zatvárať pred nimi oči. Minister Jambon však podľa jeho slov nič nezovšeobecňoval.

 

Belgická vláda sa stala terčom kritiky pre nedostatočné bezpečnostné opatrenia pred útokmi z 22. marca. Kým premiér v tejto súvislosti odmietol demisiu ministra vnútra Jana Jambona a ministra vnútra Koena Geensa, kráľ Filip prijal demisiu belgickej ministerky dopravy a mobility Jacqueline Galantovej. Tá rezignovala pod tlakom obvinení, že ignorovala správy Európskej komisie o závažných nedostatkoch v oblasti bezpečnosti na letiskách v Belgicku.

 

Novým federálnym ministrom dopravy a mobility sa dnes stal Francois Bellot, doterajší primátor mesta Rochefort, ktorý je považovaný za odborníka v oblasti dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies