Belgický kráľ poveril liberálneho politika vyjednávaním o zostavení vlády

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 17:12 • 2 min
Belgický kráľ poveril liberálneho politika vyjednávaním o zostavení vlády

BRUSEL - Belgický kráľ Filip poveril dnes predsedu liberálneho Reformného hnutia (MR) Charlesa Michela funkciou kráľovského vyjednávača pre zostavenie budúcej federálnej vlády.

slovakia

left justify in out

V tejto roli po štyri týždňové cykly za sebou neuspel líder najväčšej politickej strany v Belgicku - Novej flámskej aliancie (N-VA) - Bart De Wever. Kráľ ho v stredu tejto funkcie zbavil na vlastnú žiadosť De Wevera, ktorý tak priznal zlyhanie pokusov o vytvorenie stredopravej vlády, v ktorej by absentovali frankofónni socialisti - druhá najsilnejšia strana podľa výsledkov volieb.
     

Za zlyhaním De Weverových pokusov stoja frankofónni kresťanskí demokrati (CDH). Tí totiž majú dohody o politickej spolupráci so socialistami na regionálnej úrovni, vo Valónsku a v Bruseli. Nádejou pre MR je, že je to tiež frankofónny politický subjekt, a teda prijateľnejší pre CDH a pre socialistov ako N-VA, bojujúca najmä za flámske záujmy.
     

Hlavným poslaním nového kráľovského vyjednávača je preskúmať možnosti koaličných spojenectiev pre zostavenie vlády. Michel má na to týždeň, kráľ ho očakáva na audiencii so správou o výsledkoch rokovaní 4. júla.
     

Michel kráľovi prisľúbil, že začne rokovania podľa vzorca, o ktorý sa pokúsil jeho predchodca, čiže vytvorenie stredopravej vlády, hoci koaličných variant je viacero, ani jedna z nich však nezaručuje pohodlnú väčšinu bez jednej z dvoch najväčších strán v Belgicku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies