Belgicko chce stiahnuť 1 a 2-centové euromince z obehu

NETKY.SK • 10 December 2013, 12:17 • 2 min
Belgicko chce stiahnuť 1 a 2-centové euromince z obehu

BRUSEL - Európska únia zvažuje budúcnosť eurocentov v najmenšej nominálnej hodnote 1 a 2 centov. V Belgicku k tomu môže dôjsť už čoskoro. Uviedol dnes internetový server belgickej rozhlasovej a televíznej stanice RTBF.

slovakia

left justify in out

Belgický minister financií Koen Geens potvrdil, že pripravuje návrh zákona, ktorý umožní zaokrúhľovanie cien smerom hore alebo dolu, na najbližších 5 centov. Tak, ako sa to už praktizuje v mestách Visé a Waregem, k veľkej spokojnosti spotrebiteľov.

Ide o nápad, ktorý zaujíma nielen Belgicko, nakoľko už aj Európska komisia predložila na stôl podobný scenár. Exekutíva EÚ uznáva, že v Európe je problém s drobnými 1- a 2-centami. Ich výrobné náklady sú vyššie, ako je ich nominálna hodnota. Fínsko napríklad nikdy nerazilo euromince tejto hodnoty a ani ich nepoužíva. Prestalo ich už vyrábať aj Holandsko.

Komisia navrhla, aby členské štáty zvážili štyri možné scenáre. Nič nemeniť na súčasnom stave vecí, druhou možnosťou je pozmeniť ich hmotnosť, zloženie či veľkosť, čo by znížilo ich výrobné náklady, tretia myšlienka, najradikálnejšia, predpokladá určenie konkrétneho dátumu na ich stiahnutie z obehu a do štvorice, prestať vyrábať najdrobnejšie euromince a ponechať ich postupnému a prirodzenému zániku.

RTBF pripomenula, že posledné dva scenáre prirodzene predpokladajú, že obchodníci budú zaokrúhľovať ceny na hodnotu 5 centov, čo si však vyžaduje prísnu kontrolu úradov, aby to obchodníci nezneužili iba na zaokrúhlenie cien smerom nahor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies