Počuli ste už o Linke proti krutosti?

NETKY.SK • 14 Február 2023, 19:30 • 2 min
Počuli ste už o Linke proti krutosti?

Linka proti krutosti slúži na pomoc týraným, zraneným, zanedbaným a na živote ohrozeným zvieratám. Koná na základe podnetu od občanov.

slovakia

left justify in out

Linka sídli v Bratislave, ale vďaka sieti inšpektorov, rieši prípady po celom Slovensku. Inšpektori sú dobrovoľníci, ktorí svoju činnosť vykonávajú vo voľnom čase. Vo väčšine prípadov inšpektor vycestuje na miesto nahláseného týrania zvierat. Ak majiteľ zvieraťa nespolupracuje , alebo prípad nie je možné riešiť v rámci možností Linky, hlavný išpektor podá podnet na príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS). Ďalej prípad prešetrujú štátni veterinárni inšpektori.  

Ako nahlásiť prípad týrania inšpektorovi Slobody zvierat, alebo priamo povolaným orgánom? Čo najpresnejšie popíšte situáciu a okolnosti, za ktorých k týraniu zvieraťa dochádza, ak máte možnosť zdokumentujte to, odfotografujte, alebo natočte video jeho zranenia, podmienky v ktorých žije, viditeľné zanedbanie starostlivosti. Uveďte kedy a kde došlo, alebo dochádza k týraniu, meno dotknutej osoby, prípadne popíšte, či zviera prejavuje známky fyzického alebo psychického týrania, známky podvýživy, poruchy správania. 

V prípade, že ste svedkom usmrtenia zvieraťa musíte vedieť, že zviera môže byť usmrtené iba veterinárom s výnimkou napadnutia a ohrozenia človeka. Každý takýto prípad hláste na linku krutosti, kde vám skúsia poradiť ako riešiť a zabezpečiť postih voči páchateľovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies