Beblavý: Živnostníkom zaplatíme všetci a Širokého majetok bude chránený

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 15:23 • 2 min
Beblavý: Živnostníkom zaplatíme všetci a Širokého majetok bude chránený

BRATISLAVA - Pohľadávky malých živnostníkov, ktorí pracovali pre Váhostav-SK, a ktoré majú byť uspokojené do výšky 40 percent, zaplatia všetci daňoví poplatníci. Na druhej strane majetok Váhostavu-SK a Juraja Širokého ostane chránený. Pred novinármi to dnes povedal opozičný poslanec Miroslav Beblavý (Sieť), podľa ktorého by sa dlhy Váhostavu-SK mali pokryť majetkom spoločnosti.

slovakia

left justify in out

"Hĺbka každého vzťahu sa skúša v kríze. Ukazuje sa, že vzťah tejto vlády a Juraja Širokého je veľmi pevný. Vláda prijíma zákony, ktoré pod nálepkou boja so schránkami a férového riešenia nárokov drobných živnostníkov v skutočnosti pomáhajú Širokému a jeho obchodným záujmom," myslí si Beblavý.

 

Na margo schválených 40 percent, čo je výška, do ktorej by mali byť živnostníci odškodnení, sa Beblavý pýtal na logiku. "Ani ja, ani premiér Fico neberie 40 percent platu, nikto by to neakceptoval. Tieto peniaze však nezaplatí Široký, ale my všetci. Z peňazí, ktoré zaplatili banky cez bankový odvod, sa totiž majú cez štátnu Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) odkúpiť tieto pohľadávky od veriteľov. Tieto peniaze sú však podľa európskych pravidiel aj zdravého rozumu verejnými financiami a ich použitie je na úkor nás všetkých," upozornil.

 

Beblavý vidí dve riešenia. "Samotný majetok Váhostavu-SK by mal postačovať na pokrytie pohľadávok. Zároveň, Juraj Široký má v bankách založené svoje majetky za úvery voči Váhostavu-SK a keby došlo napr. ku konkurzu, Široký by z vlastného majetku musel pokryť pohľadávky voči bankám. O to viac by ostalo pre malých živnostníkov," vysvetlil Beblavý s tým, že namiesto uspokojenia živnostníkov na úkor Juraja Širokého vláda presadzuje, aby sme zaplatili my všetci.

 

Poslanec navyše vidí príliš veľké riziko, že sa peniaze do SZRB nikdy nevrátia. "Zákon je nastavený tak, že firma si nemôže vyplácať dividendy, kým nezaplatí tých 40 percent späť. Váhostav-SK však má nespočetné množstvo metód, ako si vytiahnuť peniaze bez toho, aby splatili dividendy. Navyše, dnes pre Juraja Širokého nie je najdôležitejšie, či v budúcnosti z Váhostavu-SK ešte niečo dostane, zrejme ani on sám s tým už nepočíta. Pre neho je podstatné, aby spoločnosť nešla do konkurzu a on nemusel vykrývať straty," varoval.

 

Ako ochranu tohto veľkopodnikateľa vníma aj vládou schválený protischránkový zákon. Ten hovorí, že firmy, ktoré sa chcú zúčastniť verejných obstarávaní, musia odhaliť konečných užívateľov výhod. "Netýka sa to však zdravotného poistenia, záchraniek či schránkových veriteľov za Váhostavom-SK. Náš návrh riešil všetky prípady. Vláda opäť chráni obchodné záujmy Juraja Širokého," konštatoval opozičný poslanec.

 

On sám si skôr myslí, že namiesto odhalení, kto stojí za schránkami, sa viacero z týchto firiem prestane zúčastňovať verejných obstarávaní a pôjdu len do biznisov so štátom, pri ktorých sa povinnosť odhaliť skutočných beneficientov zavádzať nebude.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies