Barroso: Odpočúvanie USA evokuje totalitu

NETKY.SK • 25 Október 2013, 09:01 • 2 min
Barroso: Odpočúvanie USA evokuje totalitu

BRUSEL - Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vo štvrtok vo svetle informácií o údajnej protizákonnej činnosti amerických tajných služieb varoval pred totalitou, ktorá odpočúvacie praktiky používa v záujme sledovania občanov.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na najnovšie podozrenia, že Washington odpočúval mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Šéf výkonného orgánu EÚ podotkol, že "právo na súkromie je v rámci EÚ základným právom". Portugalský expremiér zároveň poukázal na existenciu tajnej služby, ktorá v niekdajšom komunistickom východnom Nemecku denne sledovala životy ľudí. Ako povedal, "vieme veľmi dobre, čo totalita znamená, vieme, čo sa stane, keď štát použije svoju moc na inváziu do životov ľudí".

Berlín v stredu reagoval rozhorčene na informácie, podľa ktorých mohli americké spravodajské služby odpočúvať Merkelovej telefón. Kancelárka sa podľa vyhlásenia jej hovorcu Steffena Seiberta spojila s prezidentom USA Barackom Obamom, pričom požiadala o "bezodkladné a úplné vysvetlenie". Informácie o možnom odpočúvaní zverejnil ako prvý portál týždenníka Der Spiegel, ktorý predtým priniesol mnohé odhalenia o americkej špionáži pochádzajúce od bývalého spolupracovníka tajných služieb Edwarda Snowdena. Najnovšie odhalenie však môže narušiť dôverný vzťah medzi Obamom a Merkelovou. Tá vyrastala vo Východnom Nemecku, kde bolo sledovanie občanov obzvlášť rozšírené. 

Kauzu okolo masového odpočúvania zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) odhalil Snowden v júni a následne ušiel z USA, aby napokon dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil novinár Glenn Greenwald. Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali viaceré európske vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies