Barroso: Británia stráca pre kritiku Bruselu vplyv aj u Spojených štátov

NETKY.SK • 30 December 2014, 08:51 • 2 min
Barroso: Británia stráca pre kritiku Bruselu vplyv aj u Spojených štátov

LONDÝN - Agresívna rétorika britského premiéra Davida Camerona voči Bruselu oslabila vplyv Británie v rámci Európskej únie aj u Spojených štátov, povedal dnes pre BBC bývalý predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

slovakia

left justify in out

Cameron podľa neho premárnil vplyv, ktorý si vydobyla Británia pod vedením labouristického premiéra Tonyho Blaira. "Myslím si, že je to na zamyslenie: ak chce americký prezident o niečom presvedčiť krajiny Európskej únie, podľa mňa najskôr zatelefonuje nemeckej spolkovej kancelárke, už nie britskému premiérovi," citovala Barrosa tlačová agentúra DPA.
      

Barrosa vystriedal po desiatich rokoch na čele Európskej komisie minulý mesiac Jean-Claude Juncker. Bývalý predseda EK tvrdil, že Cameronove sťažnosti voči Bruselu podnecujú k hlasovaniu proti zotrvaniu Británie v EÚ v referende, ktoré Cameron sľúbil usporiadať v roku 2017, ak zostane po májových britských voľbách vo funkcii.
     

"Nemôžete kritizovať Brusel a EÚ od pondelka do soboty a potom vyzvať v nedeľu ľudí, aby hlasovali pre Európu," povedal Barroso. A dodal, že Cameronova "agresívna rétorika môže spôsobiť skutočnú škodu".
      

Podľa Barrosa zablokujú lídri EÚ akýkoľvek pokus oslabiť slobodu pohybu v rámci únie, ale boli by prístupní reformám, ktoré by obmedzili príspevky poskytované novým migrantom. "Počuli sme lídrov ďalších krajín, z Nemecka i odinakiaľ, jasne povedať, že opätovné rokovanie o týchto princípoch jednoducho nie je možné. Ale riešenie záležitostí, ktoré vyvolávajú obavy, ako je zneužívanie migrácie, to je samozrejme možné. A myslím si, že by bolo užitočné to urobiť," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies