Ázijská ekonomika dosiahne tento rok prírastok 7,8 %

NETKY.SK • 6 Apríl 2011, 09:56 • 2 min
Ázijská ekonomika dosiahne tento rok prírastok 7,8 %

zijská ekonomika dosiahne tento rok prírastok 7,8 % - Svet Ekonomika ázijských krajín dosiahne v tomto roku rast 7,8 %. Vo svojej ročnej správe to dnes uviedla Ázijská rozvojová banka (ADB), ktorá sídli vo filipínskej Manile.

slovakia

left justify in out

Ekonomika ázijských krajín dosiahne v tomto roku rast 7,8 %. Vo svojej ročnej správe to dnes uviedla Ázijská rozvojová banka (ADB), ktorá sídli vo filipínskej Manile. Na budúci rok dosiahne jej hrubý domáci produkt (HDP) prírastok 7,7 %. Vlani sa zvýšil takmer o 9 %.

Hlavný ekonóm banky Čchang-jung Che dodal, že ázijská ekonomika, ktorá preukázala odolnosť počas globálnej recesie, sa nachádza vo fáze konsolidácie a charakterizuje ju rýchly vzostup dvoch najväčších hospodárstiev kontinentu, čínskeho a indického. Obidve budú prispievať k tomu, že Ázia bude naďalej hospodársky impozantne silnieť.

Čínsky rast by sa mal zachovať vďaka vládnym investíciám do rozvoja infraštruktúry. Región Čína, Hongkong, Taiwan a Kórejská republika dosiahne tento rok prírastok HDP 8,4 % a na budúci rok 8,1 %. Indický prírastok v roku 2011 bude 8,2 % a v roku 2012 asi 8,8 %.

Vo výročnej správe však ADB upozorňuje, že miera inflácie zostáva v ázijských štátoch hlavnou výzvou. Tento rok by mala dosiahnuť 5,3 % a v roku 2012 klesne na 4,6 %.

V ázijských rozvojových krajinách žijú až dve tretiny najchudobnejších obyvateľov planéty. Tí teraz silno pociťujú rast cien potravín, ktoré sú v ich výdavkoch hlavnou položkou. Podľa ADB tento fakt je potenciálnym zdrojom sociálneho napätia.

Ázia však nie je izolovaná od sveta. Jej vývoj môže ovplyvniť aj slabý hospodársky vzostup Spojených štátov, dlhová kríza v eurozóne, ale aj zemetrasenie a prílivová vlna v Japonsku a ich dôsledky na tretiu najsilnejšiu ekonomiku sveta. Tempo hospodárskeho rastu na kontinente môže podlomiť vysoká cena ropy, ktorá je dôsledkom nepokojov na Blízkom východe a v severnej Afrike.

ADB vidí možnosť zachovania silného hospodárskeho rastu v posilňovaní kontaktov Juh - Juh, teda v spolupráci s krajinami Latinskej Ameriky.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies