Až 80 % Slovákov v roku 2015 dokázalo rozoznať domáce výrobky

NETKY.SK • 15 Október 2015, 12:00 • 2 min
Až 80 % Slovákov v roku 2015 dokázalo rozoznať domáce výrobky

BRATISLAVA – Problém s rozoznávaním domácich a zahraničných výrobkov malo v roku 2015 už len 20 % občanov SR, kým vlani tento problém malo 37 % ľudí.

slovakia

left justify in out

"V tomto roku teda až 80 % opýtaných deklarovalo, že s rozpoznávaním domácich produktov nemá problém," vyplýva z prieskumu spoločnosti GfK, prezentovaného dnes v rámci kampane "S hrdosťou si pýtajme slovenské", pri príležitosti tohtoročného 2. ročníka Národného dňa na podporu ekonomiky Slovenska. Ešte v roku 2011 malo s rozoznávaním domácich a zahraničných výrobkov problém až 80 % občanov.

 

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že spotrebiteľmi najviac preferované slovenské výrobky sú v kategóriách mliečne výrobky, hydinové mäso a mäsové výrobky. V týchto troch kategóriách sú slovenské výrobky považované za kvalitnejšie ako zahraničné a zároveň aj najviac zákazníkov je ochotných si za ne priplatiť.

 

"Typickým spotrebiteľom, ktorý výrazne preferuje slovenské výrobky, je staršia žena z východného Slovenska," tvrdí prieskum. Viac ako 50 % spotrebiteľov si podľa prieskumu však myslí, že na pultoch obchodných reťazcov nie je dostatok slovenských potravín.

 

Z používaných označení ku kúpe slovenských potravín najviac motivuje označenie Značka kvality SK, až 90 % ľudí, kým v roku 2014 to bolo 77 %. Druhou v poradí motivácie bolo označenie Kvalita z našich regiónov (KzNR), ktorá v roku 2015 motivuje 72 % ľudí, kým vlani to bolo 65 %.

 

"Podarilo sa založiť tradíciu Národného dňa na podporu ekonomiky Slovenska, na čo sme veľmi hrdí a zajtra 16. októbra si majú opäť naši občania na Slovensku s hrdosťou pýtať slovenské, a takto podporiť našu ekonomiku, zlepšiť zamestnanosť, školstvo, zdravotníctvo. Za naším konaním, za naším nakupovaním sa odráža to, ako sa v budúcnosti budeme mať," uviedla predsedníčka občianskeho združenia Kvalita z našich regiónov Bohumila Tauchmannová.

 

Prieskum vykonala spoločnosť GfK Slovakia v čase od 30. septembra do 5. októbra 2015 na reprezentatívnej vzorke 500 respondentov, vo veku 15 až 79 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies