Kedysi ničil súperov v klietke, teraz žije pokojným životom. Z postrachu sveta MMA je dnes farmár

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 16:49 • 2 min
Kedysi ničil súperov v klietke, teraz žije pokojným životom. Z postrachu sveta MMA je dnes farmár

Šport z času na čas spozná atléta, ktorý sa objaví raz za generáciu a ohúri verejnosť. Medzi výnimočné talenty patrí aj Brock Lesnar, ktorý počas rokov získal povesť jedného z najtvrdších mužov sveta.

slovakia

left justify in out

Rodák z Južnej Dakoty patril od útleho detstva k vynikajúcim športovcom. Záľubu našiel v zápasení, ktoré sa pre neho stalo osudovým. Na univerzite v Minnesote sa počas štyroch rokov štúdia stal veľmi rešpektovaným, a to vďaka rekordu 106 výhier a 5 prehier. V roku 2000 sa stal NCAA šampiónom a bolo jasné, že ho čaká skvelá budúcnosť.

 

 

V tom istom roku ho zlákala najväčšia wrestlingová spoločnosť sveta WWE. Lesnar putoval do vývojového centra v Ohiu a v roku 2002 debutoval na televíznych obrazovkách, keď zdevastoval hneď troch súperov a po šiestich mesiacoch sa mu podarilo niečo, čo bolo dovtedy nepredstaviteľné – ako nováčik porazil legendárneho The Rocka a stal sa šampiónom WWE. Mužovi s prezývkami „beštia“ a „ďalšia veľká vec“ ležal svet pri nohách. Malo to však jeden háčik.

 

Lesnar sa stal wrestlingovým kráľom a do roku 2004 získal ďalšie dva tituly WWE. Jeho manažérom a strážnym anjelom bol vychýrený promotér Paul Heyman. Mladý Brock sa vyznačoval ctižiadostivosťou, ktorá nie vždy našla pochopenie u jeho nadriadených. Po WrestleManii 2004 sa rozlúčil s WWE a rozhodol sa skúsiť šťastie vo futbalovej NFL, ktorá bola jeho vysnenou súťažou. „Wrestling mi dal nádherné tri roky, ale futbal bol vždy mojou prioritou. Nechcem sa dožiť toho, že budem mať 40 rokov a premýšľať, či som mohol v NFL uspieť,“ vyjadril sa.

 

 

Zdalo sa, že Lesnar podpíše kontrakt s Minnesotou Vikings, plány mu však narušila nehoda na motorke. O pár mesiacov neskôr s klubom podpísal zmluvu a zahral si v prípravných zápasoch, lenže do hlavného tímu sa nedostal. Minnesota mu ponúkla miesto vo svojom európskom mužstve, Lesnar však z rodinných dôvodov sťahovanie na iný kontinent odmietol. V roku 2005 sa tak vrátil k wrestlingu, konkrétne do Japonska, kde sa stal v tom čase jedným z mála „gaijinov“ (cudzincov), ktorí získali prestížny IWGP Heavyweight Championship.

 

V roku 2008 o neho prejavila záujem spoločnosť UFC a Lesnar vstúpil do sveta zmiešaných bojových umení. Vo svojom debutovom zápase ťahal za kratší koniec v súboji so skúseným Frankom Mirom a fanúšikovia boli skeptickí, pretože neverili, že profesionálny wrestler dokáže v oktagone uspieť. V tej chvíli zaúradovala Lesnarová buldočia povaha. V druhom zápase porazil Heatha Herringa a 15. novembra pred ním stála najväčšia výzva v kariére, zápas o titul UFC v ťažkej váhe proti jednému z najlepších bojovníkov histórie, Randymu Coutureovi.

 

 

Tí, ktorí sa Lesnarovi smiali, ostali v šoku, pretože favorizovaného súpera jednoznačne prevýšil a zápas ukončil už v druhom kole. Brock sa stal po prvýkrát v kariére UFC šampiónom, no okamžite si získal pozornosť bývalého šampióna Mira, ktorý ho porazil v debutovom zápase. Odveta priniesla iný výsledok a Lesnar opäť zvíťazil v druhom kole po technickom KO.

 

Zatiaľ čo wrestlingoví fanúšikovia stáli na strane Lesnara, pre nadšencov MMA predstavoval neželaného hosťa, ktorý vstúpil do ich sveta a porážal jedného bojovníka za druhým. Brock navyše nikdy nepôsobil skromne a jeho vyjadrenia v rozhovoroch častokrát spúšťali vlnu kontroverzie. Hrozivo pôsobiaceho Lesnara napokon neskolil iný bojovník ale choroba. Mononukleóza a divertikulitída spôsobili, že sa jeho obhajoba titulu neustále odkladala. Lesnar podstúpil náročnú operáciu ktorá prišla v hodine dvanástej, pretože sa zistilo, že jeho organizmus bojoval s ochorením už rok. Spoločnosť UFC tak musela korunovať dočasného šampióna.

 

 

Lesnar sa do oktagonu vrátil s obrovskou jazvou na hrudníku a nie v stopercentnej kondícii. Neporazený Mexičan Cain Velasquez sa s ním nemaznal, porazil ho hneď v prvom kole a vzal mu titul. V roku 2011 bol síce najlepšie zarábajúcim MMA zápasníkom, no po prehre s Alistairom Overeemom ukončil kariéru. Divertikulitída si predsa vyžiadala svoju daň. Do UFC sa však vrátil v roku 2015, keď na tom bol zdravotne omnoho lepšie a dokázať pokoriť Marka Hunta. Spoločnosť ho následne suspendovala za doping.

 

„Brock sa vždy vyhýbal pozornosti, nerád poskytoval rozhovory a chcel si strážiť súkromie. Voľný čas najradšej trávi doma v spoločnosti rodiny a zvierat,“ vyjadril sa Paul Heyman, s ktorým Lesnar spolupracuje už takmer 20 rokov. V roku 2012 sa vrátil do wrestlingového sveta a spoločnosť WWE sa tešila z návratu strateného syna. Počas deviatich rokov v spoločnosti získal viacero svetových titulov, ako prvý muž v histórii dokázal na WrestleManii poraziť ikonického The Undertakera a zapísal sa medzi najvýznamnejšie postavy tohto odvetvia. Naposledy sa v ringu objavil minulý rok, keď stratil svoj WWE Championship v súboji so Škótom Drewom McIntyreom.

 

 

Lesnar ostáva aj v 43 rokoch žiadaným artiklom. O jeho služby opakovane prejavil záujem prezident UFC Dana White, ktorý by ho chcel vidieť bojovať s veteránom Jonom Jonesom. „Beštia“ však už nikomu nič dokazovať nemusí a žije si pokojným životom v kanadskej dedine Maryfield, kde vlastní rozsiahlu farmu. Jedno z jeho štyroch detí, dcéra Mya Lynn, už dokonca kráča v jeho šľapajách a prekonáva školské rekordy v atletike. Jeho synovia sa venujú hokeju. Je tak viac ako pravdepodobné, že priezvisko Lesnar zo svetovej mapy športu len tak nezmizne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona