Až 60% Slovákov trpí nadváhou. Projekt Slovensko proti obezite prispieva k ochrane zdravia a povedomia o tejto chorobe

NETKY.SK • 4 Marec 2024, 11:00 • 2 min
Až 60% Slovákov trpí nadváhou. Projekt Slovensko proti obezite prispieva k ochrane zdravia a povedomia o tejto chorobe

Slovensko proti obezite je projekt Slovenskej obezitologickej asociácie (SOA), Slovenskej lekárnickej komory (SLEK) a Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

slovakia

left justify in out

Projekt štartuje 4. marca pri príležitosti Svetového dňa obezity (World Obesity Day) a bude prebiehať počas celého nasledujúceho týždňa.

Počas tohto obdobia budú v zapojených lekárňach farmaceuti poskytovať pre verejnosť vyšetrenia:

  • BMI
  • krvného tlaku
  • cholesterolu
  • glykémie
  • základné vyšetrenie ochorení pečene
    (vyšetrenie hladiny transamináz – ALT a AST; z kapilárnej krvi)

Cieľom projektu je prispieť k ochrane verejného zdravia, priniesť merania dôležité v diagnostike obezity bližšie k ľuďom a zlepšiť povedomie verejnosti o obezite ako chorobe.

„Obezita je chronické ochorenie a je dôležité, aby na ňu takto nazerala aj spoločnosť. V liečbe obezity je potrebný multidisciplinárny prístup a komplexné riešenie. Čím viac odborností sa venuje vyhľadávaniu rizikových pacientov a ich prvotnému manažmentu, tým lepšie. Súčasťou tohto „širokého“ prístupu sú aj farmaceuti. Základné vyšetrenie formou merania a dotazníka v lekárňach nám pomôže upozorniť na „problém“, ale najmä pomôcť pacientom s obezitou nájsť následnú odbornú pomoc,“ hovorí prezidentka Slovenskje obezitologickej aseociácie Ľubomíra Fábryová.

Obezita je jednou z najväčších výziev globálneho zdravia 21. storočia. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) žije väčšina svetovej populácie v krajinách, kde obezita zabíja častejšie, než nedostatok potravy. Nadváhou trpí celosvetovo viac ako 2 miliardy ľudí a podľa údajov z roku 2021 je 800 miliónov ľudí obéznych. Obezita celosvetovo postihuje aj 250 miliónov detí.

Až 60% Slovákov má BMI vyššie ako 25, a teda má nadváhu.

„Obezita je pandémia, ktorá si vyžaduje nielen odborný medicínsky prístup, ale aj multidisciplinárny manažment, nastavenie reálne dosiahnuteľných cieľov a trvalo udržateľné riešenia. Podstatná je osobná motivácia jednotliva, udržateľné návyky pri stravovaní a pohybe, žičlivé prostredie s inšpirujúcimi príkladmi a podporou blízkych, prekonávanie prekážok, nastavenie osobného režimu a disciplíny ako aj správne vedomosti a informácie,“ hovorí viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Slovensko proti obezite
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies