Hurbanovská hvezdáreň si uctila svojho zakladateľa novou bustou a reliéfom

NETKY.SK • 30 Máj 2023, 15:45 • 2 min
Hurbanovská hvezdáreň si uctila svojho zakladateľa novou bustou a reliéfom

HURBANOVO - V Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove pribudla busta Mikuláša Thege-Konkolyho od akademickej sochárky Rozáliou Darázsovou. Takisto pribudol do múzejnej časti hvezdárne aj nový reliéf Thege-Konkolyho, ktorého autorom je Tibor Túri Török z Maďarska.

slovakia

left justify in out

Vo vstupnej hale Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove pribudla busta Mikuláša Thege-Konkolyho. Novú dominantu vstupu do hvezdárne slávnostne odhalil generálny riaditeľ hvezdárne Marián Vidovenec spoločne s autorkou busty, akademickou sochárkou Rozáliou Darázsovou. Ďalšou dominantou vstupu do múzejnej časti hvezdárne je nový reliéf Thege-Konkolyho, ktorého autorom je Tibor Túri Török z Maďarska, informovala hvezdáreň.

 

Thege-Konkoly v roku 1871 založil hurbanovskú hvezdáreň ako jedno z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe. Svoje pozorovanie spočiatku orientoval na výskum slnečných škvŕn, jasných komét, slnečných protuberancií, meteorov a určovanie času. Systematicky vykonával aj geomagnetické a meteorologické pozorovania. Neskôr sa venoval astrofyzikálnemu výskumu – astrofotometrii, spektroskopii, výskumu slnečnej fotosféry a chromosféry, fotografovaniu hviezdokôp a hmlovín, spektroskopickým a spektro-fotometrickým pozorovaniam. V obave, že po jeho smrti hvezdáreň zanikne a jej prístroje sa prestanú používať, celý svoj majetok, dom, záhradu a všetko zariadenie observatórie venoval štátu pod podmienkou, že hvezdáreň zostane v Hurbanove a kým on, ako jej zakladateľ, žije, bude jej neplateným riaditeľom.

 

img

Mikuláš Thege-Konkoly - zakladateľ Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove

 

Menom Thege-Konkolyho a menom Hurbanova boli pomenované aj dve planétky, ktoré spolu s jeho celoživotným dielom pripomínajú astronómom jeho humánny a vedecký odkaz. Zomrel ako 74-ročný vo februári 1916 a je pochovaný v Hurbanove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies