Avramopulos: Dublinský azylový systém právne existuje, ale v praxi je mŕtvy

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 11:09 • 2 min
Avramopulos: Dublinský azylový systém právne existuje, ale v praxi je mŕtvy

BRUSEL/LUXEMBURG – Súčasný azylový systém EÚ síce právne existuje, ale nefunguje a musí ho nahradiť nový model, vyhlásil dnes eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos. Ministrov vnútra členských štátov EÚ dnes vyzve, aby prijímali viac migrantov na základe povinných kvót.

slovakia

left justify in out

"Dublin, ako ho dnes poznáme, je právne nažive, ale prakticky mŕtvy. Potrebujeme nový Dublin, férovejší, ktorý bude založený na solidarite a zodpovednosti," vyhlásil eurokomisár. Európska komisia predstavila dva návrhy reformy azylového systému a ďalší návrh pripravila aj Malta, ktorá momentálne predseda Rade EÚ.

 

Takzvaný dublinský systém upravuje azylovú politiku EÚ. Jeho pravidlom je, že migranti by mali požiadať o azyl v prvom členskom štáte EÚ, do ktorého vstúpia. To ale vytvára neprimeraný nápor na štáty na okraji Únie, najmä Grécko a Taliansko.

 

Členské štáty doteraz nenašli zhodu na novom azylovom systéme pre rozdielny pohľad na povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov. Tie časť štátov obhajuje, ale štáty Vyšehradskej skupiny (V4) ich odmietajú. Budúci týždeň eurokomisia oznámi, aké sankcie čakajú štáty odmietajúce prijímať migrantov.

 

"Dnes požiadam ministrov, aby prijímali viac migrantov na základe relokácií. Je to veľmi dôležité, sme v kritickej situácii. Tiež ich vyzvem, aby vyslali expertov do agentúr EÚ pôsobiacich v Taliansku a Grécku," avizoval Avramopulos. Česká republika minulý týždeň oznámila, že už na základe kvót neprijme ani jedného migranta.

 

Väčšina členských štátov tiež nenaplnila svoje kvóty a 160.000 migrantov z Grécka a Talianska podľa plánu do septembra štáty prijať nestihnú.

 

Ministri dnes prijmú závery ohľadom zlepšovania prepojenosti jednotlivých informačných systémov vrátane Schengenského informačného systému. Budú tiež diskutovať o systéme ETIAS, ktorý využívajú cestujúci do Európy bez vízovej povinnosti.

 

V4 požiadala o zaradenie rozpravy o situácii na chorvátsko-slovinskej hranici do programu. V4 podľa slov slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka navrhne, aby sa počas letnej sezóny na hraniciach Chorvátska s Maďarskom a Slovinskom neuplatňovali systematické hraničné kontroly, ktoré vytvárali na hraniciach dlhé rady.

 

Slovenský minister považuje za zbytočné, aby platili systematické kontroly medzi uvedenými členskými štátmi EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies