Technická univerzita v Košiciach a Tachyum podpísali memorandum o spolupráci

NETKY.SK • 22 December 2021, 17:35 • 2 min
Technická univerzita v Košiciach a Tachyum podpísali memorandum o spolupráci

KOŠICE – Technická univerzita v Košiciach (TUKE) bude spolupracovať so spoločnosťou Tachyum na optimalizácii superpočítačov a energeticky efektívnych dátových centier, vedeckom výskume a inováciách v oblasti a spracovania veľkých dát a umelej inteligencie. Po podpise spoločného memoranda o spolupráci o tom informovala technologická spoločnosť.

slovakia

left justify in out

Podľa prorektora TUKE pre inovácie a transfer technológií Antona Čižmára ide o veľkú príležitosť na spoluprácu v atraktívnych oblastiach s využitím potenciálu a vedomostí študentov pre konkrétne aplikácie. „K tomuto snaženiu nepochybne prispeje svojou infraštruktúrou a výskumnými laboratóriami aj náš univerzitný vedecký park Technicom, ktorý je centrom inovačného ekosystému v regióne,“ uviedol. Tachyum poskytuje talentovaným učiteľom a študentom možnosť pracovať s najnovšími HPC technológiami (High Performance Computing, vysokovýkonné výpočty) v rámci verejných projektov a vedeckovýskumných aktivít, ako aj aktívne sa zapájať do budovania superpočítačových centier.

 

img

 

„Podpísanie memoranda o spolupráci so spoločnosťou Tachyum je vynikajúcim signálom a inšpirujúcim príkladom pre našich študentov a pedagógov minimálne z dvoch hľadísk. V prvom rade sme hrdí na to, že zakladateľ a CEO spoločnosti Tachyum Radoslav Danilák je úspešným absolventom Technickej univerzity v Košiciach, čo, pevne veríme, svedčí o kvalitnej práci našich pedagógov. Vynikajúce výsledky Dr. Daniláka na svetovej úrovni jednoznačne budú našich študentov motivovať k ešte výraznejšiemu úsiliu dosiahnuť podobný úspech a splniť si svoj vlastný sen,“ povedal profesor Anton Čižmár, prorektor TUKE pre inovácie a transfer technológií.

 

„Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí sa zaoberajú mikroelektrotechnikou alebo čipovou architektúrou. V Košiciach sú talenty svetového formátu, ktoré sa nechcú sťahovať do Bratislavy, preto je pre nás veľmi dôležité spolupracovať s touto komunitou a pomáhať im realizovať ich potenciál,“ povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO spoločnosti Tachyum. „Očakávame, že naša vzájomná spolupráca podporí rast tejto komunity,“ dodal na záver.

 

Možno vás zaujme: Virtuálna mobilita a výmeny študentov sú realitou aj počas pandémie!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies