Avramopulos: Členské štáty sú povinné prijímať migrantov na základe kvót

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 15:44 • 2 min
Avramopulos: Členské štáty sú povinné prijímať migrantov na základe kvót

BRUSEL - Zdieľanie zodpovednosti a solidarity prejavenej prijímaním migrantov je povinnosťou členských štátov EÚ, uviedol dnes na margo Českej republiky eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos. Česká vláda v pondelok vyhlásila, že v rámci systému kvót na prerozdeľovanie migrantov neprijme už ani jedného azylanta.

slovakia

left justify in out

"Opakovanie som povedal, že zdieľanie zodpovednosti a solidarity je morálnou, politickou a právnou povinnosťou. Nemôžeme a nesmieme nechať štáty na vonkajšej hranici Únie osamotené," odvetil na otázku českého novinára Avramopulos.

 

Český minister vnútra Milan Chovanec v pondelok po zasadnutí vlády povedal, že vzhľadom na zhoršenú bezpečnostnú situáciu a nefunkčnosť kvótového systému už v rámci neho neprijme žiadnych migrantov.

 

Na budúci týždeň eurokomisia zverejní pravidelnú správu o stave prerozdeľovacieho mechanizmu. "Spresníme náš postoj k uplatneniu právnych krokov voči členským štátom, ktoré nerelokovali nikoho alebo neponúkli takmer žiadne miesta pre migrantov," avizoval Avramopulos.

 

ČR chce o kvótach s Úniou hovoriť. Pripravuje sa ale na prípadné kroky Európskej komisie, ktorá má právo vynucovať európsku legislatívu a spoločne prijaté rozhodnutia. Od schválenia kvót na prerozdeľovanie migrantov ministrami vnútra členských štátov Únie prijala ČR len 12 z celkového počtu 2600 osôb.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies