Automobilke Fiat Chrysler hrozí žaloba za nadmerné emisie dieslových áut

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 11:24 • 2 min
Automobilke Fiat Chrysler hrozí žaloba za nadmerné emisie dieslových áut

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti plánuje podať na automobilku Fiat Chrysler Automobiles (FCA) civilnú žalobu za nadmerné emisie jej dieselových vozidiel.

slovakia

left justify in out

Takýto krok plánuje urobiť už tento týždeň, a to v prípade, že v tejto veci nedôjde k dohode. Uviedli to pre agentúru Reuters dva zdroje oboznámené so situáciou. Americká agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) ešte v januári obvinila FCA, že využívala nelegálny softvér, ktorý počas bežnej prevádzky umožňuje produkovať vyššie emisie oxidov dusíka.

 

Problém sa týkal približne 104.000 športovo-úžitkových vozidiel a pickupov predávaných v USA od roku 2014. Prípadná pokuta by podľa EPA mohla maximálne dosiahnuť 4,6 miliardy USD (4,14 miliardy eur). FCA však obvinenia odmietla a oznámila, že americké zákony neporušuje.

 

V súčasnosti EPA a Kalifornská rada pre čistotu ovzdušia rokujú s automobilkou o emisiách, ako aj o tom, či povolia predaj nových dieselových modelov FCA. Podľa automobilky by preto bola žaloba v tejto chvíli "kontraproduktívna" a ak by k tomu došlo, "bude sa tvrdo brániť, najmä voči obvineniam, že zámerne inštalovala do vozidiel softvér, ktorý umožňuje obchádzať emisné normy v USA".

(1 EUR = 1,1117 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies