Austrálskeho federálneho ministra odvolali z funkcie kvôli svojmu dvojitému občianstvu

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 06:39 • 2 min
Austrálskeho federálneho ministra odvolali z funkcie kvôli svojmu dvojitému občianstvu

MELBOURNE - Austrálsky federálny minister pre nerastné zdroje a severné štáty Matt Canavan odstúpil dnes z funkcie po tom, ako vyšlo najavo, že okrem austrálskeho má i talianske štátne občianstvo.

slovakia

left justify in out

Stal sa tak ďalším austrálskym politikom, ktorý sa tento mesiac dostal do problémov v súvislosti s ustanovením ústavy zakazujúcim kandidovať do parlamentu cudzím štátnym príslušníkom.

 

"Až do minulého týždňa som netušil, že by som mohol byť občanom Talianska," obhajoval sa Canavan pred novinármi v Brisbane. Ministra a senátora narodeného v meste Gold Coast na východnom austrálskom pobreží o danej skutočnosti v pondelok informovala talianska vláda.

 

Canavan podľa vlastných slov nevedel doteraz o tom, že bol zaregistrovaný ako "taliansky občan v zahraničí" svojou matkou, ktorá sa takisto narodila v Austrálii, ale vďaka pôvodu rodičov získala talianske občianstvo.

 

Napriek uvedenému zisteniu Canavan bezprostredne neplánuje vzdať sa kresla v parlamente. Podľa predbežného stanoviska austrálskej vlády totiž k porušeniu ústavy nedošlo, keďže senátor bol zaregistrovaný ako taliansky občan bez svojho vedomia či súhlasu.

 

V uplynulých týždňoch sa museli vzdať svojich mandátov dvaja členovia austrálskeho Senátu z ľavicovej Strany zelených, keď sa ukázalo, že majú dvojaké občianstvo. Podľa vlaňajšieho sčítania sa narodilo v zahraničí až 28 percent obyvateľov Austrálie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies