Australian Open: Som tu stratený, smial sa Edberg po návrate do Melbourne

NETKY.SK • 13 Január 2014, 16:41 • 2 min
Australian Open: Som tu stratený, smial sa Edberg po návrate do Melbourne

MELBOURNE - Keď sa bývalý skvelý švédsky tenista Stefan Edberg po 18 rokoch vrátil do Melbourne Parku, priznal, že sa tam veľa zmenilo. Nový člen trénerského štábu Rogera Federera sa len pousmial nad otázkou, ako sa cíti na starých dobrých miestach na Australian Open, kde kedysi žal úspechy.

slovakia

left justify in out

"Nespoznávam to tu. Som stratený,“ reagoval šesťnásobný grandslamový šampión Edberg. Médiá ho na jednom z vedľajších dvorcov vyrušili, keď pozoroval Federera ako trénuje podanie. Edberg svoje dva tituly v Melbourne získal v rokoch 1985 a 1987, keď sa ešte nehralo na tvrdom povrchu v Melbourne Parku, ale na tráve v Kooyongu. Na "harde" sa grandslamového triumfu u protinožcov nedočkal. V rokoch 1992 a 1993 stroskotal vo finále, podľahol Američanovi Jimovi Courierovi. Posledný raz sa v Melbourne predstavil s raketou v ruke v roku 1996, keď prehral v 2. kole s Francúzom Jeanom-Philippom Fleurianom. Potom 18 rokov nič až teraz, keď prijal výzvu 17-násobného grandslamového víťaza Federera na spoluprácu.

"Sám som zo seba prekvapený, že som privolil. Nemyslel som, že trénerstvo môže byť pre mňa téma. Roger Federer je však natoľko rešpektovaná postava na kurte aj mimo neho, že kvôli nemu som zmenil svoje zvyky a prišiel aj do Austrálie," konštatoval Edberg.

Rodák zo švédskeho Västerviku žijúci s rodinou v Londýne sa tak trochu neplánovane stal súčasťou súčasného trendu v mužskom tenise, keď viacerí špičkoví hráči angažujú na post trénera veľkú postavu z nedávnej minulosti. Stačí spomenúť Borisa Beckera a jeho čerstvé spojenie s Novakom Djokovičom, ale aj Ivana Lendla, ktorý už stihol priviesť Andyho Murraya k triumfo vo Wimbledone aj na olympijských hrách. Do spomenutej kategórie patrí aj kooperácia chorvátskej legendy Gorana Ivaniševiča s Marinom Čiličom, Američana Michaela Changa s Keiom Nišikorim či Švéda Magnusa Normana so Stanislasom Wawrinkom. V prípade Federera a Edberga je to však predsa len trochu iné. Ich spolupráca je zatiaľ podmienená desiatimi skúšobnými týždňami a najmä Edberg nie je hlavou Švajčiarovho trénerského štábu. Tou zostal jeho dlhoročný priateľ a kapitán švajčiarskeho daviscupového tímu Severin Lüthi.

"Nemyslím si, že môžem mať veľký vplyv na Federerovu hru, ale ak dokážem urobiť čo len drobné zmeny a jeho hra sa posunie na vyššiu úroveň z nedávnych čias, budem veľmi rád,“ podotkol Edberg. K hromadnému angažovanie veľkých hráčov minulosti a jeho niekdajších rivalov dodal: "Bude pekné vidieť znovu Lendla či Beckera, ale o nejakom obnovení našej rivality nemôže byť ani reči. Tá nech zostane na dvorci a neprenáša sa do hľadiska."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies