Audi v súvislosti s emisným škandálom prepustila dvoch technikov

NETKY.SK • 26 November 2015, 14:37 • 2 min
Audi v súvislosti s emisným škandálom prepustila dvoch technikov

BERLÍN - Nemecký výrobca luxusných vozidiel Audi, ktorý patrí koncernu Volkswagen (VW), prepustil dvoch technikov v súvislosti s emisným škandálom. Zistil totiž, že aj modely Audi s trojlitrovým dieselovým motorom V6 majú nainštalovaný kontroverzný softvér. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho riaditeľa Audi Ruperta Stadlera pre regionálne noviny Donaukurier.

slovakia

left justify in out

Najväčším európskym automobilovým koncernom VW otriasa obrovský emisný škandál. Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) totiž v septembri obvinila VW, že nainštaloval do 482.000 dieselových áut vyrobených v rokoch 2009 až 2015 softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že na celom svete jazdí zhruba 11 miliónov vozidiel s týmto softvérom.

 

A najnovšie Volkswagen (VW) a Audi informovali americké úrady, že aj približne 85.000 vozidiel Audi na amerických cestách s motorom V6 používa softvér, ktorý je už v USA zakázaný.

Automobilka Audi začiatkom tohto týždňa uviedla, že trojlitrové dieselové motory v jej vozidlách používajú tri softvérové programy a ukázalo sa, že jeden z nich je práve ten zakázaný.

Táto správa ešte prehĺbi problémy materského koncernu VW, ktorého trhová hodnota sa už prepadla o zhruba 20 %.

 

Audi teraz vyšetruje, či zamestnanci v oddelení technického vývoja a v ďalších oddeleniach vedome manipulovali so zariadením na kontrolu emisií. Vedenie firmy už dvoch technikov prepustilo.

Dieselový motor V6 bol vyvinutý a vyrába sa v nemeckom závode Audi v meste Neckarsulm a montuje sa do prémiových modelov VW, Audi a Porsche.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies