Smartfóny podnecujú teenagerov k samovraždám, tvrdí štúdia

NETKY.SK • 3 Jún 2019, 13:43 • 2 min
Smartfóny podnecujú teenagerov k samovraždám, tvrdí štúdia

Aký vplyv majú nové technológie na rodiacu sa osobnosť? Drastickejší než by sme očakávali...

slovakia

left justify in out

Na prelome tisícročí došlo k veľmi významným zmenám. Do našich životov sa definitívne začlenil internet, sociálne médiá a mobilné telefóny sa stali samozrejmosťou. Generácia dnešných teenagerov je prvou, ktorá sa narodila do tejto „pretechnizovanej“ doby a už vyrástla doslova so smartfónom v ruke. Ako sa ukazuje, na ich psychiku to má významný dopad.

 

img

 

Bohužiaľ, nehovoríme v pozitívnom zmysle slova. Napriek tomu, že najrôznejšie aplikácie, ktoré máme vďaka mobilom vždy a všade poruke nám v mnohých ohľadoch zjednodušujú život, významne sa podieľajú aj na vzniku depresií, a to predovšetkým u mladých ľudí, ktorých osobnosť sa len rodí.

 

S alarmujúcimi výsledkami prišla americká štúdia, ktorá mapovala psychické zdravie mladých Američanov, pričom si posvietili na to, koľko času trávia „on-line“. Ukázalo sa, že už dve hodiny denne strávené s mobilným telefónom v ruke významne zvyšujú náchylnosť k samovraždám. Dnešní mladí však trávia na sociálnych sieťach oveľa viac času. Pri 5 a viac hodinách sa hovorí o 71-percentnom náraste samovražedných sklonov. Tieto zistenia potvrdzujú aj štatistiky, ktoré ukazujú, že počet samovrážd mladých ľudí skutočne rapídne rastie.

 

img

 

Psychologička Jean Twengeová vysvetľuje, že tento fenomén súvisí so sociálnou izoláciou. „Vďaka“ mobilom sa dnes mladí so svojimi rovesníkmi tvárou v tvár stretávajú oveľa menej. Namiesto toho sa venujú sledovaniu nereálneho sveta a „dokonalých“ ľudí na sociálnych sieťach. Ich krehké a ešte nestabilné osobnosti podliehajú depresiám, čo neraz dopadne fatálne.

 

Napriek tomu, že tento konkrétny výskum bol realizovaný v USA, mohli by sme povedať, že jeho výsledky odzrkadľujú súčasnosť prakticky celého sveta. Twengeová preto apeluje na ľudí a radí obmedziť používanie smartfónov na čo možno najnižšiu mieru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies