Atény navrhli Skopje názov Nové Macedónsko ako riešenie pretrvávajúceho sporu

NETKY.SK • 13 December 2017, 8:27 • 2 min
Atény navrhli Skopje názov Nové Macedónsko ako riešenie pretrvávajúceho sporu

SKOPJE/ATÉNY/BRUSEL - Nový grécky návrh názvu pre Bývalú juhoslovanskú republiku Macedónsko (FYROM) by mohol vyriešiť roky pretrvávajúci grécko-macedónsky spor o názov tejto krajiny.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom v utorok grécke i macedónske médiá po stretnutí predstaviteľov oboch krajín v Bruseli pod patronátom amerického splnomocnenca Matthewa Nimetza.

 

Názov krajiny by mal podľa gréckeho návrhu znieť v budúcnosti Nové Macedónsko, avšak bez toho, aby spresnili, či je tento variant prijateľný i pre Skopje. Ak by tomu však bolo tak, pretrvávajúci spor by sa mohol vyriešiť už v prvom polroku budúceho roka.

 

Republika Macedónsko je v OSN registrovaná pod dočasným názvom FYROM, pretože Atény vidia v neoficiálnom názve krajiny riziko územných požiadaviek vzhľadom na existenciu rovnomenného gréckeho regiónu.

 

Medzičasom však tento spor začal brániť otvoreniu prístupových rokovaní Európskej únie s Macedónskom, ktoré má od roku 2005 štatút kandidátskej krajiny EÚ, a to pre objektívnu hrozbu veta Grécka v súvislosti s nevyriešením predmetného sporu.

 

Americký diplomat Nimetz sa už viac ako 22 rokov usiluje o vyriešenie tejto otázky - opakovane predložil aj návrhy riešenia, ktoré však nikdy neboli akceptované oboma stranami. V ostatných rokoch došlo k zmrazeniu bilaterálnych vzťahov a tým aj procesu hľadania riešenia sporu; v neposlednom rade pre vnútropolitickú krízu v Macedónsku, ktorú sa podarilo ukončiť v júni 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona