Asselborn: Alternatíva pre Nemecko je nebezpečnejšia ako NPD

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 08:08 • 2 min
Asselborn: Alternatíva pre Nemecko je nebezpečnejšia ako NPD

BRUSEL/MOSKVA - Úspech pravicových populistov z Alternatívy pre Nemecko (AfD) v nedeľňajších voľbách v troch tamojších spolkových krajinách vyvolali znepokojenie aj u partnerov z Európskej únie, píše tlačová agentúra DPA, citujúc slová šéfa luxemburskej diplomacie Jeana Asselborna.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že AfD je nebezpečnejšia ako Národnodemokratická strana Nemecka (NPD)", vyhlásil skúsený diplomat a dodal, že to súvisí s tým, že AfD vystupuje podstatne inteligentnejšie, avšak súčasne sprostredkúva extrémne nebezpečné názory, spôsobujúce rozkol spoločnosti.

 

"Kurz tejto strany smeruje proti najelementárnejšej ľudskosti. Je to strana, ktorá stavia na egoizme, na strachu," konštatoval v reakcii na krajinské voľby v Nemecku Asselborn.

 

Ruský politológ Vladislav Belov pre DPA uviedol, že úspechy AfD nemožno vysvetliť iba utečeneckou krízou. Ide o stranu viacerých tém, ktorá takmer klasickým spôsobom spája nespokojnosť voličov s veľkou koalíciou v Berlíne, dodal odborník pre Nemecko tamojšej akadémie vied.

 

Podľa Belova nedokáže AfD, ktorú kritizujú i za proruské postoje, ovplyvniť vývoj nemecko-ruských vzťahov. Také možnosti nemá, dodal.

 

Výzvou pre AfD zostáva podľa politológových slov premena v centristickú stranu, pretože pri terajšom smerovaní príde o voličskú podporu.

 

Na margo volebných výsledkov etablovaných politických strán Belov uviedol, že sa ich straty dali očakávať. Za prekvapujúci však označil zlý výsledok strany Ľavica a naopak za lepší, ako sa predpokladalo, výsledok liberálov z FDP.

 

Ocenil aj úspech a víťazstvo Zelených v Bádensku-Württembersku, o ktorom podľa neho rozhodla osobnosť ich lídra a úradujúceho krajinského premiéra Winfrieda Kretschmanna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies