Arménsko oslávilo 25. výročie svojej nezávislosti

NETKY.SK • 21 September 2016, 13:37 • 2 min
Arménsko oslávilo 25. výročie svojej nezávislosti

JEREVAN - Významné úspechy dosiahlo Arménsko za 25 rokov svojej nezávislosti a naďalej ich bude zvyšovať vlastnými silami. V arménskej metropole Jerevan to dnes pri príležitosti 25. výročia nezávislosti krajiny vyhlásil prezident Serž Sarkisjan, informovala agentúra Novosti-Armenia.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia mocností a významných štátov poslali blahoprajné pozdravy prezidentovi Sarkisjanovi. Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin zdôraznil, že "vzťahy Ruska a Arménska, ktoré majú hlboké historické korene, sa rozvíjajú v duchu strategického partnerstva a obohacujú sa perspektívnymi projektmi v najrozličnejších oblastiach". Prezident USA Barack Obama v blahoprajnom posolstve vyzdvihol, že "USA boli vždy rozhodným partnerom pre Arménsko od prvých dní jeho nezávislosti".

 

Francúzsky prezident Francois Hollande Sarkisjanovi napísal, že "Arménsko môže byť hrdé na cestu, ktorú prešlo za 25 rokov, neraz ťažkú a zložitú v regionálnej oblasti". "Viem, že arménsky národ je schopný pokračovať vo svojom úsilí a napredovaní so zameraním na stabilitu, demokraciu a rozvoj," zdôraznil Hollande. Nemecký prezident Joachim Gauck vyzdvihol, že "nemecko-arménske vzťahy sa za minulých 25 rokov rozvíjali a menili na pevné a spoľahlivé priateľstvo". Pozdrav Sarkisjanovi poslala aj britská kráľovná Alžbeta II.


Sarkisjan ďalej vyhlásil, že presne pred štvrťstoročím si Arménsko vo všeľudovom hlasovaní vybralo vlastnú cestu napredovania, ale "v hĺbke duše a kolektívnej pamäti si toto rozhodnutie Arméni urobili už dávno". Vo svojom prejave zašiel prezident do dejín, keď sa za slobodu a nezávislosť bojovalo lukmi a šípmi, a spojil ich so súčasnosťou. "V 21. storočí sa zbrane zmenili, ale nezmenili sme sa my v rozhodnutí brániť vlastnú slobodu. Dôkazom toho je aj dnešná vojenská prehliadka," dodal prezident.


Pri príležitosti 25. výročia nezávislosti Arménska sa na Námestí slobody v Jerevane uskutočnila vojenská prehliadka, na ktorej predviedli rôzne druhy vojenskej a bojovej techniky. Spomedzi nich to boli operatívno-taktické raketové komplexy Iskander, taktické raketové komplexy Točka U (Bod U) a Elbrus (podľa kvalifikácie NATO - Scud), raketový systém S-300, tanky, bojové vozidlá pechoty, ďalšia delostrelecká technika, prostriedky protivzdušnej obrany, bezpilotné lietajúce zariadenia arménskej výroby a iná technika.


Na oslavách a na vojenskej prehliadke sa v Jerevane okrem Sarkisjana zúčastnili aj prezident Náhorno-karabašskej republiky Bako Saakjan, arménsky premiér Karen Karapetjan a ďalší politici, ako aj najvyšší predstaviteľ Arménskej apoštolskej cirkvi, katolikos všetkých Arménov Karekin II. i katolikos Veľkého domu v Cilícii Aram I.


Pred 25 rokmi sa z rozhodnutia Najvyššieho sovietu Arménska uskutočnilo referendum o vystúpení zo Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) a o vyhlásení nezávislého štátu. Za vyhlásenie nezávislosti sa vyslovilo približne 99 percent voličov, uvádza portál newsarmenia.am, podľa portálu panarmenian.net to bolo 95 percent voličov. Oficiálne bola nezávislosť krajiny vyhlásená parlamentom 23. septembra. Podujatia k 25. výročiu nezávislosti sa dnes konajú v celom Arménsku.


Súčasné Arménsko je Treťou republikou. Pred ňou boli Prvá republika (1918-1920) a Arménska sovietska socialistická republika (1920-1991). Ústavu nezávislé Arménsko schválilo 5. júla 1995.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies