Architekti sa zaoberajú záchranou objektov modernej architektúry

NETKY.SK • 12 November 2010, 08:19 • 2 min
Architekti sa zaoberajú záchranou objektov modernej architektúry

Architekti sa zaoberajú záchranou objektov modernej architektúry

slovakia

left justify in out

Stavom slovenskej modernej architektúry a jej obnovou sa zaoberalo dnešné vedecké kolokvium Moderná architektúra ako pamiatka. V rámci podujatia Týždeň vedy ho pripravil Ústav stavebníctva a architektúry Slovenskej akadémie vied (ÚSTARCH SAV) v spolupráci s organizáciou DOCOMOMO Slovensko. Študentom a odborníkom predstavili výsledky výskumu dvoch projektov podporovaných agentúrami APVV a VEGA.
"Naším cieľom je ukázať na problém i jeho riešenie, ako nakladať s modernými pamiatkami z medzivojnového i neskoršieho obdobia," povedal pre TASR Matúš Dulla z ÚSTARCH SAV, ktorý kolokvium moderoval s kolegyňou Henrietou Moravčíkovou.
Zámerom architektov je iniciovať interdisciplinárnu odbornú diskusiu o podmienkach a možnostiach obnovy pamiatok modernej architektúry. Na kolokviu sa zaoberali otázkami ako zachovať originál, či je možné alebo potrebné tieto objekty tepelne izolovať, ako skĺbiť záujmy ochrany pamiatky so záujmami investora, aké kompromisy smie pri zásahu do pamiatkovo chránenej stavby robiť architekt a iné súvislosti.
"Ochrana pamiatok je u nás v chronickej kríze," pripomenul Denis Haberland z Pamiatkového úradu SR. Podľa neho je slabá medzirezortná aj iná spolupráca pri obnove kultúrnych pamiatok. Zároveň ocenil nový zákon, podľa ktorého už môže nové pamiatky schvaľovať Pamiatkový úrad. "Je dobre, že to budú robiť odborníci a nie ministerstvo kultúry, ktorého vedenie je politické a mení sa voľbami. Navyše to na ministerstve dlho trvalo," dodal Haberland.
Podľa Dullu sa u nás v minulosti stavali objekty v eufórii, že energia je takmer zadarmo. Tomu zodpovedali tenké múry, zlá izolácia a iné nedostatky, ktoré sa teraz prejavujú v chátraní aj veľmi hodnotných stavieb. Je snaha ich zatepľovať, tým však môže dôjsť k znehodnoteniu celkového vzhľadu objektu, pôvodných okien a iných častí. Účastníci kolokvia sa napríklad dozvedeli o výskume chátrajúceho kúpaliska Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach, ktoré bolo pozoruhodnou stavbou aj z medzinárodného hľadiska.
"Našou iniciatívou sa zachránil objekt bratislavského hotela Kyjev a vedľajšieho bývalého Prioru, ktoré už chceli zbúrať," pripomenul Dulla hodnotné objekty z nedávnej minulosti považované za kultúrne pamiatky. Podobných je veľa a robí sa ich národný register s hodnotením aj popisom objektu.
Po kolokviu v budove ÚSTARCH SAV otvorili výstavu, ktorá potrvá do januára 2011. Okrem vzoriek fasádnych omietok, strešných a obkladových materiálov, podláh a iných stavebnín je tam vyše metrový plechový teplomer z kúpaliska Zelená žaba, ktorý navrhol architekt Bohuslav Fuchs v roku 1936.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies