Arabské štáty podporili krvavé zásahy v Egypte

NETKY.SK • 15 August 2013, 13:24 • 2 min
Arabské štáty podporili krvavé zásahy v Egypte

DUBAJ - Krvavé zásahy egyptských bezpečnostných síl proti demonštrantom si v zahraničí našli aj svojich zástancov. Spojené arabské emiráty a Bahrajn ešte v stredu večer vyjadrili podporu súčasnému vedeniu Egypta, keď v samostatných stanoviskách vyhlásili, že postup voči podporovateľom zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího bol adekvátny.

slovakia

left justify in out

Emiráty vyjadrili "pochopenie nad suverénnymi opatreniami egyptskej vlády", zatiaľ čo Bahrajn označil zásahy za snahu o "nastolenie mieru a stability". Oba štáty spoločne so Saudskou Arábiou a Kuvajtom ešte začiatkom júla privítali zosadenie Mursího a Egyptu prisľúbili v tomto smere aj finančnú pomoc. Jedným z mála arabských štátov, ktoré prvého demokraticky zvoleného prezidenta v Egypte podporili, bol Katar.

Mursího hnutie Moslimské bratstvo tvrdí, že stredajší zásah proti jeho prívržencom si vyžiadal až 2 200 mŕtvych a vyše 10 000 zranených. Egypťanov pritom vyzýva na masové odsúdenie masakry. Vláda na nepokoje vo viacerých častiach krajiny zareagovala vyhlásením výnimočného stavu a zákazu nočného vychádzania v 14 z 27 provincií vrátane Káhiry. Krviprelievanie odsúdili mnohé krajiny sveta vrátane Británie, Francúzska a Spojených štátov ako aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies