Apple podľa správ ruší projekt autonómneho elektromobilu

NETKY.SK • 28 Február 2024, 18:22 • 2 min
Apple podľa správ ruší projekt autonómneho elektromobilu

Apple údajne zrušil svoje plány na výrobu elektrických vozidiel (EV) desať rokov po tom, čo sa o výrobcovi iPhonov hovorilo, že na projekte pracuje.

slovakia

left justify in out

Firma sa k projektu, na ktorom sa podieľa okolo dvetisíc ľudí, nikdy verejne nepriznala. Mnoho zamestnancov z projektu sa podľa Bloomberg News presunie do divízie umelej inteligencie (AI) výrobcu iPhone.

Automobilový tím Apple bol údajne známy ako Special Projects Group ako súčasť projektu Titan jeho generálneho riaditeľa Tima Cooka.

Keďže spoločnosť minula miliardy dolárov na výskum a vývoj, spočiatku sa hovorilo, že pracuje na plne autonómnom vozidle bez volantu a pedálov. Tým sa chápalo, že od výroby vozidla ho delia ešte roky.

„Je to múdre a dlho očakávané rozhodnutie,“ povedal pre stanicu BBC Ray Wang, zakladateľ a výkonný riaditeľ poradenskej spoločnosti Constellation Research so sídlom v Silicon Valley. "Dopyt na trhu po EV nie je a AI je tam, kde sa všetko deje," dodal.

Apple skúma ďalšie možnosti okrem iPhonu a počítačov, vrátane nedávno predstaveného headsetu Vision Pro pre virtuálnu realitu.

Výskumná spoločnosť Counterpoint zdôraznila, že rozhodnutie prišlo v čase, keď trh s AI v spotrebnej elektronike prudko rastie. „Predbežné údaje naznačujú, že dodávky generatívnych smartfónov s umelou inteligenciou presiahnu v roku 2024 100 miliónov kusov,“ povedal jej hlavný analytik Ivan Lam. Counterpoint predpovedá, že do roku 2027 by počet mohol dosiahnuť viac ako 500 miliónov.

Dopyt po elektrických vozidlách sa v poslednom mesiaci spomalil, keďže náklady na pôžičky zostávajú vysoké, vďaka čomu je trh čoraz konkurencieschopnejší, keďže sa hlavní hráči snažia získať zákazníkov.

V posledných mesiacoch americké giganty v automobilovom priemysle Ford a General Motors odložili plány na rozšírenie výroby elektrických vozidiel.

Minulý týždeň výrobca elektrických nákladných vozidiel Rivian oznámil, že zníži svoju pracovnú silu o 10 % a uviedol, že tento rok neočakáva žiadny rast svojej produkcie.

Tesla v januári varovala, že rast jej predaja bude tento rok slabší ako v roku 2023. Spoločnosť, ktorú vedie multimiliardár Elon Musk, znižuje ceny na kľúčových trhoch po celom svete vrátane Európy a Číny, pretože čelí tvrdej konkurencii čínskych rivalov, ako je BYD. Elon Musk reagoval na platforme sociálnych médií X, predtým známej ako Twitter, na správu, že projekt Apple sa ruší emotikonmi pozdravu a cigarety.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC / Bloomberg, Foto: GQ Middle East
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies