Záhadná súvislosť medzi znečistením ovzdušia a samovraždou

NETKY.SK • 13 September 2023, 10:05 • 2 min
Záhadná súvislosť medzi znečistením ovzdušia a samovraždou

Nie všetko znečistenie ovzdušia je spojené s rizikom samovrážd, ale prepojenie bolo pozorované vo viacerých štúdiách. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa na svete ročne zabije viac ako 700-tisíc ľudí.

slovakia

left justify in out

Mohol by čistejší vzduch znížiť riziko samovrážd? BBC Future skúma dôkazy.

 

Samovražda ročne zabije viac ako 700-tisíc ľudí

 

Ako zabrániť ľuďom, aby si vzali život? Neexistujú jednoduché odpovede, ale jedna vec je jasná: samovražda je veľkým problémom verejného zdravia. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa na svete ročne zabije viac ako 700-tisíc ľudí.

 

Každý rok, 10. septembra 2023, si WHO pripomína Svetový deň prevencie samovrážd, ktorého cieľom je zamerať pozornosť na rozsah obetí a ich príčiny.
Ľudia v USA môžu byť obzvlášť znepokojení, keď sa dozvedia, že počet samovrážd tam za posledné dve desaťročia vzrástol približne o 40 percent. Minulý rok si v USA vzalo život takmer 50-tisíc ľudí – jedna smrť každých 11 minút – a krajina má teraz jednu z najvyšších mier bohatých, rozvinutých krajín. (Pre porovnanie, miera samovrážd v Spojenom kráľovstve je približne o 25 percent nižšia ako v USA).

 

Zabránenie týmto úmrtiam je zložitý problém a neexistujú žiadne strieborné guľky. Výskum v posledných rokoch však naznačil, že existujú zásahy, ktoré môžu urobiť politici a úradníci verejného zdravotníctva – a presahujú rámec zaužívaných reakcií, ako je investovanie do poskytovania starostlivosti o duševné zdravie alebo zníženie osamelosti.

 

 

V Dánsku mieru samovrážd znížili špecifickými klinikami

 

Napríklad v roku 2018 výskumníci v časopise Science uviedli, ako sa Dánsku podarilo výrazne znížiť mieru samovrážd obmedzením prístupu k najnebezpečnejším spôsobom samovraždy, ako aj zriadením špecifických kliník na prevenciu samovrážd pre ľudí so samovražednými myšlienkami.

 

Teraz sa objavuje nová hranica potenciálneho preventívneho výskumu, ktorá sa na prvý pohľad môže zdať nesúvisiaca: zlepšenie kvality ovzdušia. Počas niekoľkých posledných rokov rôzne štúdie identifikovali súvislosti medzi zvýšenou úrovňou znečistenia ovzdušia a rizikom samovrážd. Čo by sme mali urobiť z tohto dôkazu?

 

Znečistenie ovzdušia a samovraždy? 

 

V roku 2021 Seulkee Heo a kolegovia z Yale University preskúmali 18 štúdií, ktoré skúmali súvislosť medzi znečistením ovzdušia a samovraždou. Zistili významné súvislosti so zvýšeným rizikom samovrážd pre častice – látky emitované horákmi na drevo, požiare alebo stavebný prach – ako aj plyny oxid siričitý a oxid dusičitý emitované priemyselnými zariadeniami, spaľovaním fosílnych palív a niektorými vozidlami.


Zvýšená pravdepodobnosť depresie

 

Odznieva to s prehľadom výskumu z roku 2019, ktorý viedla Isobel Braithwaite z University College v Londýne. Analýzou údajov z rôznych štúdií Braithwaite a kolegovia zistili, že keď sú úrovne pevných častíc vysoké, riziko samovraždy sa zdá byť merateľne vyššie počas trojdňového obdobia. Preskúmanie tiež podporilo hypotézu, že dlhodobé vystavenie znečisteniu ovzdušia môže zvýšiť pravdepodobnosť depresie.

 

Niekoľko štúdií sa uskutočnilo v Európe a Ázii, ale jedna nedávna analýza amerických údajov, publikovaná Národným úradom pre ekonomický výskum v Cambridge, Massachusetts, zistila, že keď sa tuhé častice zvýšili v amerických mestách o jeden mikrogram na meter kubický denne Miera samovrážd vzrástla až o 0,5 percent. (Na rozdiel od iných štúdií sa však tento konkrétny článok neobjavil v recenzovanom časopise.)

 

A aký by mohol byť biologický mechanizmus?
Nie je to isté, ale vedci majú podozrenie. Znečistenie ovzdušia vstupujúce do pľúc môže brániť toku kyslíka do krvného obehu a potom do mozgu. Iné štúdie, ktoré nesúvisia so samovraždou, ukázali, že to môže viesť okrem iných účinkov aj ku kognitívnym poruchám.

 

 

Znečistenie narúša reakcie na stres

 

V prípade rizika samovrážd sa vedci domnievajú, že znečistenie môže viesť k zápalu v mozgu, deficitu serotonínu a narúšať reakcie na stres, čo môže následne zvýšiť pravdepodobnosť depresívneho správania a impulzivity. Je teda možné, že zlý vzduch môže ovplyvniť to, ako ľudia myslia: čo vedie k mozgovej hmle, ktorá môže podnecovať samovražedné myšlienky bez toho, aby si to uvedomovali.

 

Aké upozornenia je potrebné vedieť?

 

Štúdie, ktoré preskúmali tímy v Yale a UCL, sa zamerali skôr na asociácie – porovnanie štatistík – než na úplné odhalenie mechanizmov a faktorov, ktoré by mohli spôsobiť znečistenie ovplyvňovať mozog.

Ako pri každom výskume, ktorý skúma korelácie, v hre môžu byť aj iné environmentálne vplyvy. Napríklad vo svojej analýze Heo a kolegovia tiež preskúmali štúdie, ktoré našli koreláciu medzi samovraždou a vysokou teplotou, pričom zistili, že existuje aj významná súvislosť medzi horúcimi dňami a zvýšenou mierou samovrážd. Ak je všetko ostatné rovnaké, zvýšenie teploty o 7 °C vedie k 9 percent vyššej miere samovrážd, vysvetľujespoluautorka Michelle Bell z Yale. "Väčší nárast tepla by mal väčšie riziko," hovorí.

 

Zatiaľ čo mnohé zo štúdií skúmajúcich znečistenie ovzdušia počítali s možnými účinkami teplejších dní, vždy budú existovať problémy, keď sa budeme snažiť tieto dva rozlúštiť, pretože spolu úzko súvisia. Vyššie teploty môžu viesť k prudkým nárastom znečistenia ovzdušia, píše Heo a kolegovia, a ľudia môžu v horúcich dňoch častejšie dýchať znečistené ovzdušie, pretože otvárajú okná.

 

 

USA - minulý rok to bolo 80 percent samovrážd mužov

 

Ďalšou oblasťou neistoty vo vede je, či má znečistenie ovzdušia rôzne účinky na samovražedné myšlienky medzi mužmi a ženami. (Vieme však, že samovraždy neúmerne postihujú mužov. V USA bolo v minulom roku približne 80 percent samovrážd mužov.)
Nie je už znečistenie ovzdušia zlou správou pre verejné zdravie?

 

Znečistenie ovzdušia, ktoré dýchame, je pre nás zlé v mnohých iných smeroch – veda je osvedčená.
Tento týždeň sa niesol aj v znamení Medzinárodného dňa čistého vzduchu pre modrú oblohu siedmeho septembra pod vedením Organizácie Spojených národov. Jeho organizátori zdôrazňujú zdravotné riziká znečistenia ovzdušia a zdôrazňujú, že „drobné, neviditeľné častice znečistenia prenikajú hlboko do našich pľúc, krvného obehu a tela... a sú zodpovedné za približne jednu tretinu úmrtí na mŕtvicu, chronické ochorenia dýchacích ciest a rakovinu pľúc “. Ako aj štvrtina úmrtí na srdcový infarkt ."

 

 

Ako s problémom bojovať?

 

 

Ako by nám teda tieto nové poznatky mohli pomôcť predchádzať samovraždám?

Minulé skúsenosti z Dánska a iných krajín ukazujú, že úspešné zníženie miery samovrážd si vyžaduje viaceré zásahy na miestnej a národnej úrovni. Znečistenie ovzdušia zvyšuje pravdepodobnosť samovraždy o niekoľko percentuálnych bodov, ale jeho odstránením sa problém nevyrieši.

 

Ak by sa však súvislosť so samovraždou potvrdila a rozvinula ďalším výskumom, poskytlo by to o to väčší dôvod na verejné varovania a kampane na zvýšenie povedomia, keď je zvýšený zlý vzduch, hovoria Heo a kolegovia. Varujú, že so zmenou klímy sa zvyšuje pravdepodobnosť rozširovania púští, sucha a požiarov, o ktorých je známe, že zvyšujú znečistenie ovzdušia. 

Tieto problémy budú dosť zlé a ak zohľadníme dodatočné riziko, že sa ľudia zabijú aj sami, potom si ich riešenie bude vyžadovať mimoriadne naliehavú potrebu.

 

Ak sa vás alebo kohokoľvek, koho poznáte, týka tento príbeh, tu je niekoľko zdrojov, ktoré vám môžu pomôcť. 
Medzinárodná  asociácia pre prevenciu samovrážd  má zoznam globálnych agentúr, ktoré môžu byť tiež schopné poskytnúť okamžitú podporu.

 

 

V Spojenom kráľovstve a Írsku:
Samaritáni  sú otvorení 24 hodín  denne. Zavolajte na číslo 116 123 alebo napíšte e-mail na jo@samaritans.org
Kampaň proti mizernému životu ( pokojný ) ponúka podporu mužom. Volajte na číslo 0800 58 58 58 každý deň od 17:00 do 00:00 alebo navštívte ich  webchatovú stránku tu .

 

V Spojených štátoch:
Ak ste v kríze, zavolajte na  tiesňovú linku národnej prevencie samovrážd  na číslo 1-800-273-TALK (8255) alebo kontaktujte  krízovú textovú linku  odoslaním textovej správy TALK na číslo 741741.

 

V Austrálii:
Zavolajte na  linku Lifeline  na číslo 13 11 14 alebo   chatujte online , každý večer sedem dní v týždni.

 

V Kanade:
Ak ste v kríze, zavolajte na číslo 1-833-456-4566 (4357) alebo napíšte SMS na číslo 45645. Ďalšie informácie o prevencii samovrážd nájdete v  Centre pre prevenciu samovrážd.

 

Preklad textu: zdroj BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Unsplash Chris LeBoutillier, text: BBC
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies