Angelina Jolieová navštívila záchytné centrá pre utečencov

NETKY.SK • 20 Jún 2011, 08:19 • 2 min
Angelina Jolieová navštívila záchytné centrá pre utečencov

Angelina Jolieová navštívila záchytné centrá pre utečencov

slovakia

left justify in out

img

Americká herečka a veľvyslankyňa dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Angelina Jolieová dnes navštívila záchytné centrá pre utečencov na Malte.
      Jolieová sa v súčasnosti zdržiava na Malte, pretože jej manžel - herec Brad Pitt - na ostrove natáča film. Po návšteve centier, v ktorých sa stretla s migrantami, odletela hollywoodska hviezda spolu so šéfom UNHCR Antóniom Guterresom na taliansku Lampedusu.
      "Malta zachránila mnoho životov, ale najväčšie obavy tu vzbudzujú každodenné životné podmienky," povedala Jolieová po stretnutí s utečencami.
      Podľa Jolieovej slov niektorých migrantov veľmi znepokojuje otázka paliva, ale aj prach a potkany, ktoré sa im zahrýzajú do stanov.
      Tohto roku sa už dostalo na Maltu vyše 1500 utečencov. Takmer všetci priplávali na chabých a preplnených člnoch, aby unikli konfliktu v Líbyi. Od začiatku líbyjskej krízy opustil krajinu takmer milión ľudí.
      Jolieová zdôraznila potrebu mať istotu, že žiadosti o azyl sa vybavujú čo najrýchlejšie, aby nikto neuviazol v situácii podobnej väzeniu, čakajúc na rozhodnutie. Pripomenula, že žiadatelia nechcú azyl v žiadnej konkrétnej krajine, potrebujú len nájsť bezpečie, aby mohli pracovať a byť slobodnými.
      Malta prijala prísne pravidlá o záchytných centrách, v ktorých sa žiadatelia o azyl zdržiavajú predtým, ako môžu slobodne odísť, pripomenula tlačová agentúra DPA.
      Herečka a veľvyslankyňa UNHCR ocenila úsilie Malty pri záchrane utečencov na mori. Povedala, že malá ostrovná krajina EÚ by mala dostať podporu medzinárodného spoločenstva pri zvládaní situácie.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies