Ľudia na celom svete si kontrolujú malíčky! Pozrite sa, či sa to stalo aj vám!

NETKY.SK • 12 Október 2021, 08:19 • 2 min
Ľudia na celom svete si kontrolujú malíčky! Pozrite sa, či sa to stalo aj vám!

Čítate tento článok vo svojom telefóne? Ak aj nie, nájdite si chvíľu a pozrite sa na svoj malíček. Môže o vás prezradiť, či trávite príliš veľa času s telefónom v ruke. Existuje šanca, že by ste mohli trpieť stavom, ktorý niektorí závislí na sociálnych sieťach nazývajú „ružový smartfón“ (smartphone pinky). Tak čo, aký je váš malíček?

slovakia

left justify in out

Čo to vlastne znamená? 

Napriek tomu, že to ešte stále nie je uznávané ako oficiálny zdravotný stav, narastajúci počet používateľov smartfónov si všimol, že sa u nich začali objavovať preliačiny alebo záhyby v malíčkoch. Sú presvedčení, že je to spôsobené tým, ako držia svoje telefóny.

 

@cllopez2000

Kinda hard to see on camera, does anyone else have this? #foryou #fyp #smartphonepinkie #like #share

♬ Smart Phone Pinky - cllopez2000

 

Na tento jav upozornil užívateľ @cllopez2000 na TikToku, keď zverejnil video, kde opisoval tento stav.

"Zaujímalo ma, či to má ešte niekto." Video sa čoskoro stalo virálnym a rýchlo si na TikToku získalo tisíce "lajkov". Netrvalo dlho a všetci kontrolovali svoje ruky a všimli si, že ich postihol ten istý problém!

 

img

 

Množstvo ďalších videí zaznamenávajúcich tento "problém" nájdete tu: #smartphonepinkie

 

Je to skutočne tak?

Vytvorila sa nám preliačina na malíčku práve z používania telefónu? Už si dokonca nevieme spomenúť, pretože telefóny nám jednoducho robia spoločnosť už veľmi dlho.

 

Na platformách TicToc a Twitter nájdete celý rad ľudí, ktorí sa sťažujú na svoje „zdeformované“ prsty a tvrdia, že za škody môžu ich telefóny.

 

Súvisiaci článok: Falošná dokonalosť na sociálnych sietach devastuje duše detí. Zuckerberg na to kašle!

 

Možno potrebujeme zmeniť spôsob, akým držím telefón. No možno by sme mali reálne obmedziť čas, ktorý trávime s telefónom v ruke!

 

img

 

Zdá sa však, že to je problémom najmä mladých ľudí. Pozrime sa napríklad na Justina Biebera, aktívny fanúšik našiel fotku, na ktorej je vidno tent o jav. 

 

Je potrebné znepokojovať sa?

Bez ohľadu na príčiny sa zdá, že ide o dosť rozšírený jav.  Zdravotníčka Lloyds Pharmacy Pareena Patel pre denník The Sun uviedla, že neexistujú žiadne klinické dôkazy o tom, čo je to za stav alebo či skutočne existuje, ale uviedla, že to môže byť spôsobené opakujúcim sa namáhaním. Teda možno súhlasiť s verziou, že je to spôsobené častým držaním telefónu.

 

img

 

"Je to sociálny jav, o ktorom sa predpokladá, že je spôsobený častým používaním smartfónu. Používatelia nahlásili, že si príliš natlačili smartphone na prst na malíčku. Aj keď zatiaľ neexistujú žiadne klinické dôkazy, ktoré by naznačovali, že smartfóny môžu konkrétne poškodiť naše malíčky, ani nejde o oficiálny zdravotný stav alebo výraz, existujú dôvody domnievať sa, že nadmerné používanie telefónu môže mať vplyv na našu svalovú funkciu a môže poškodiť naše kĺby, najmä v oblasť palca a zápästia. Napríklad vieme, že poranenie opakovaným namáhaním  je bežný stav, ktorý postihuje svaly a nervy, ak sú nadmerne namáhané alebo podliehajú častým opakujúcim sa pohybom."

 

Tak či onak, podľa Patelovej to nie je malíček, z ktorého by ste si mali robiť starosti. Skutočnou starosťou podľa nej je, aby ste sa pri držaní telefónu nezranili opakovaným namáhaním. "Niektoré výskumy tiež zistili, že nadmerné používanie smartfónov môže spôsobiť bolesť palca a dokonca môže znížiť funkciu ruky."

 

Preliačina na malíčku môže aj nemusí predstavovať vážne riziko pre vaše zdravie, no ak ste si takú preliačinu našli,  pravdepodobne by ste mali používanie telefónu obmedziť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies