Analýza DNA: Muž nájdený v Nórsku je 36-ročný Čech

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 16:11 • 2 min
Analýza DNA: Muž nájdený v Nórsku je 36-ročný Čech

PRAHA - České policajné prezídium dnes popoludní potvrdilo, že muž nájdený v Nórsku je Čech. Ide o 36-ročného občana ČR, informovala hovorkyňa prezídia Eva Stulíková.

slovakia

left justify in out

Totožnosť potvrdila analýza DNA vykonaná v Českej republike. Muža spoznala jeho rodina, on sám si však tváre rodičov nevybavil. Trpí stratou pamäti, napísal spravodajský portál iDNES.cz. Nórska polícia sa doteraz snažila zistiť identitu muža, ktorého našli koncom vlaňajška v zlom stave v snehovom záveji v metropole Oslo a ktorý ovláda päť jazykov - češtinu, slovenčinu, angličtinu, ruštinu a poľštinu. Muž však nórskym úradom tvrdí, že si nevie spomenúť, ako sa volá ani odkiaľ je.

 

Nórska polícia sa preto nedávno obrátila aj na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri zisťovaní jeho totožnosti, pričom na internete zverejnila jeho fotografiu.

 

Hovorkyňa českého policajného prezídia Stulíková dnes oznámila: "Na základe výsledkov skúmania dospeli policajní genetici k záveru, že skutočne ide o občana Českej republiky. Potvrdili tak doterajšie poznatky, ktoré sa polícii k osobe tohto muža podarilo získať." Stulíková tiež potvrdila, že muža neevidovala polícia v minulých dňoch ani týždňoch medzi hľadanými osobami. Rodina jeho zmiznutie neoznámila - najskôr preto, že sa s ňou dlhodobo nestýkal.

 

Ďalšie informácie policajti nechcú podávať. Podľa hovorkyne preto, aby chránili súkromie muža, nájdeného v Nórsku, i jeho rodiny. Informácie o priebehu vyšetrovania podľa Stulíkovej môžu podávať len Nóri, keďže oni vedú vyšetrovanie.

 

img

 

Muž, ktorý sa v súčasnosti predstavuje ako John Smith, bol nájdený 14. decembra na ulici Grenseveien vo východnej časti Osla. Ležal v záveji pred reštauráciou a nemal pri sebe žiadne doklady. Polícii povedal, že si nevie spomenúť, ako sa volá a odkiaľ pochádza. Následne vyšlo najavo, že ovláda päť jazykov vrátane češtiny, ktorú ovláda najlepšie. Nórska polícia sa preto už v decembri obrátila o pomoc aj na českých vyšetrovateľov.

 

Jednou z verzií vyšetrovania je, že sa stal obeťou trestného činu. On sám povedal, že bol okradnutý, nadrogovaný, dlhší čas mal zrejme zviazané ruky a bol tiež asi terčom sexuálneho útoku.

 

Čech už skôr vyhlásil, že do ČR zatiaľ nechce odcestovať - okrem iného aj preto, že sa bojí ľudí, ktorí ho minulý rok napadli. Rád by však pozval do Nórska pár, ktorý ho spoznal po zverejnení jeho fotografie a upozornil českú políciu na to, že ide o ich syna. Muž však ich fotografie nespoznal, preto prišla na rad analýza DNA, vysvetlil web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies