Analytik vyvrátil plány s nálezom ložiska plynu Egypte, dodávky z Ruska nenahradí

NETKY.SK • 3 September 2015, 14:02 • 2 min
Analytik vyvrátil plány s nálezom ložiska plynu Egypte, dodávky z Ruska nenahradí

BRATISLAVA - Objavenie najväčšieho ložiska zemného plynu v Stredozemnom mori, pri pobreží Egypta, ktoré objavila talianska energetická spoločnosť Eni, nenahradí dodávky plynu z Ruska. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

slovakia

left justify in out

"Hoci sa na prvý pohľad odhadovaných 850 miliárd kubických metrov (m3) zdá byť významným nálezom, tento objem predstavuje iba viac ako dvojročnú spotrebu EÚ. Navyše z tohto ložiska sa tak skoro ťažiť nebude, keďže sa nachádza v hĺbke 1,5 kilometra pod hladinou mora," poznamenal.

 

Okrem toho možno podľa neho očakávať, že primárne sa táto komodita použije na pokrytie potrieb domáceho Egypta. "Očakávať teda aspoň čiastočné nahradenie ruských dodávok plynu v strednej Európe je zatiaľ v nedohľadne," dodal Badida.

 

Agentúry Reuters a DPA 30. augusta informovali, že spoločnosť Eni oznámila, že pri egyptských brehoch objavila pravdepodobne jedno z najväčších ložísk zemného plynu na svete. Pre Egypt to podľa firmy môže znamenať pokrytie dopytu po plyne na niekoľko desaťročí.

 

"Na základe dostupných geofyzikálnych údajov by sa v nálezisku, ktoré sa rozkladá na ploche približne 100 štvorcových kilometrov, mohlo nachádzať okolo 850 miliárd m3 plynu," oznámila Eni. "Pre Egypt ako aj Stredozemné more je to historicky najväčší objav v oblasti zemného plynu a očakávame, že bude aj jedným z najväčších na svete," dodala firma.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies