Analitik: Ak má Fico šancu vyhrať prezidentské voľby, tak teraz je pravá chvíľa!

NETKY.SK • 6 December 2013, 11:52 • 2 min
Analitik: Ak má Fico šancu vyhrať prezidentské voľby, tak teraz je pravá chvíľa!

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico bude s vysokou pravdepodobnosťou kandidovať na prezidenta SR. Sú o tom presvedčení takmer všetci poslanci Smeru-SD v NR SR.

slovakia

left justify in out

Fico však toto rozhodnutie neoznámi na sobotňajšom sneme v Nitre, ale má sa tak stať do Vianoc. Vo vedení Smeru-SD sa už hovorí aj o rekonštrukcii vlády. Smer-SD pôvodne avizoval, že prezidentského kandidáta predstaví na sneme, neskôr to však korigoval, že sa tak stane v decembri. Prezidentské voľby majú byť na jar roku 2014.

Fico sa už na Slovensku v politickom úspechu nemá kam posunúť, povedal analytik Ján Baránek pre agentúru SITA. „Keď chce kandidovať, teraz je pre neho najvhodnejšia príležitosť. Nikto totiž nevie, čo bude o päť rokov. Fico je na vrchole popularity. Táto situácia sa už nezopakuje, on to dobre vie,“ zdôraznil Baránek. Ak má teda Fico šancu vyhrať prezidentské voľby, tak ju má podľa neho teraz. „Jasným víťazstvom by som si však nebol istý. Pôjde o to, čo sa odohrá v druhom kole. Súboj v druhom kole môže byť zaujímavý,“ povedal Baránek. Ale ak budú stávkové kancelárie vypisovať kurzy, tak Fico pôjde podľa neho s najnižším kurzom, ktorý je najnevýhodnejší pre tipujúceho. 

Smer-SD sa podľa Baránka však nemá kam ponáhľať s oznámením prezidentského kandidáta. „Ale tam sú iné veci v hre. Časť predstaviteľov Smeru-SD nechce, aby Fico išiel kandidovať. Obávajú sa totiž deštrukcie a marginalizácie strany, či vypuknutia vnútrostraníckych bojov,“ hovorí Baránek s tým, že ak sa aj Fico rozhodne, nemá sa kam s oznámením kandidatúry ponáhľať. „Nepotrebuje sa zviditeľňovať,“ uviedol. Zo strany Smeru-SD ide podľa Baránka aj o taktizovanie. „Fico je premiér, ak by skoro ohlásil kandidatúru, čelil by obvineniam, že si robí kampaň s využitím premiérskej funkcie. Kým neohlási kandidatúru, môže to robiť bez obvinení. Aj z tohto uhla pohľadu sa neponáhľa,“ upozornil Baránek. 

Baránek si myslí, že v Smere-SD už teraz riešia, čo sa bude diať po prípadnom Ficovom zvolení za prezidenta. Podľa neho určite Smer neporastie a ani si nezachová súčasné pozície. To však hrozí, aj keby Fico zostal, teda postupný pokles by prišiel. „Fico si je toho vedomý. Je to jeden z dôvodov, prečo chce kandidovať. A preto zas časť Smeru nechce, aby kandidoval. Určite bude bitka o predsednícke kreslo. Určite dôjde k mocenskému sporu medzi rôznymi skupinami a to aj v podnikateľskom pozadí,“ upozornil Baránek. 

Fico na sneme vystúpi s prejavom. V ňom má zhodnotiť posledný rok na politickej scéne. Následne udelí zlaté odznaky viacerým členom strany za vykonanú prácu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies