MZVaEZ SR prekvapilo odstúpenie od rokovaní o obrannej spolupráci s USA

NETKY.SK • 11 Marec 2019, 18:4 • 2 min
MZVaEZ SR prekvapilo odstúpenie od rokovaní o obrannej spolupráci s USA

BRATISLAVA - Rezort diplomacie prekvapilo rozhodnutie ministerstva obrany nerokovať ďalej o Dohode o obrannej spolupráci s USA.

slovakia

left justify in out

K rozhodnutiu pristúpilo bez konzultácie, či rokovaní v Bezpečnostnej rade štátu alebo na úrovni koalície, informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

 

"Ide pritom o zásadné rozhodnutie, ktoré má ďalekosiahle zahraničnopolitické a bezpečnostné dôsledky. Tento krok je o to zarážajúcejší, že MZVaEZ SR bolo oslovené práve Ministerstvom obrany SR, aby viedlo rokovania o tejto dohode v mene vlády SR za účasti viacerých rezortov," argumentuje rezort diplomacie.

 

Tvrdí, že rokovania s USA neboli ukončené a finálna verzia by závisela od slovenskej strany. "Zodpovednosťou MO SR je v rámci štandardného dialógu s USA identifikovať také projekty, ktoré dokážu využiť ponúkané finančné zdroje pri plnom rešpektovaní suverenity SR," doplnil s tým, že ide o rámcovú dohodu. Na uskutočnenie akýchkoľvek konkrétnych aktivít v rámci jej uplatňovania by tak boli potrebné samostatné zmluvy.

 

Rezort diplomacie ozrejmil, že cieľom rokovaní pod jeho vedením je predložiť vláde a Národnej rade SR na schválenie návrh dohody. Ten má umožniť využitie financií za podmienok, ktoré budú pre Slovensko prijateľné.

 

 

Ministerstvo upozorňuje, že avizované odstúpenie rezortu obrany od ďalších rokovaní by znamenalo celkové ukončenie rokovaní s USA k uvedenému dokumentu. "Akákoľvek dohoda o obrannej spolupráci bez účasti rezortu obrany je bezpredmetná," vysvetlilo.

 

Podľa slov diplomacie by bolo Slovensko jedinou členskou krajinou NATO, ktorá takúto dohodu odmietla.

 

"Ministerstvo nezaznamenalo, že by došlo k ohrozeniu suverenity tých členských štátov NATO, ktoré podobnú dohodu s USA uzavreli," uviedol rezort.

 

Tvrdí tiež, že to nemôže nevyvolať otázky o dôveryhodnosti Slovenska v očiach aliančných partnerov. Argumentuje tiež programovým vyhlásením vlády, ktorým sa Slovensko zaviazalo k rozvoju transatlantických vzťahov.

 

Rezort obrany v pondelok informoval, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými.

 

Jej prijatie by podľa rezortu ohrozilo suverenitu Slovenskej republiky. Argumentuje aj tým, že ponuka USA nereflektovala na operačné požiadavky Ozbrojených síl SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona