Amnesty International potvrdila útoky na ukrajinských civilistov

NETKY.SK • 25 Február 2022, 21:41 • 2 min
Amnesty International potvrdila útoky na ukrajinských civilistov

KYJEV/BRATISLAVA - Ruská armáda porušuje na Ukrajine medzinárodné humanitárne právo, uviedla vo štvrtok medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) a priniesla správy o úmrtí civilistov.

slovakia

left justify in out

Organizácia uviedla, že „ruská armáda porušuje medzinárodné humanitárne právo, útoky by mohli napĺňať právnu definíciu vojnových zločinov a ruské tvrdenia o používaní presne navádzaných striel sú zjavne nepravdivé“.

 

 

AI zdokumentovala 3 incidenty, pri ktorých podľa nej zahynulo najmenej 6 civilistov a ďalších najmenej 12 osôb utrpelo zranenia. Ide o útoky z 24. februára v mestách Vuhledar, Charkov a Umaň.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Zelenskyj hovoril s Bidenom. NATO posiela sily rýchlej reakcie

 

„Ruská armáda použila v husto obývaných oblastiach raketové strely a iné nepresne namierené bomby, čím prejavila zjavnú neúctu k životom civilistov a civilistiek. Niektoré z týchto útokov by mohli byť považované za vojnové zločiny. Ruská vláda, ktorá nepravdivo tvrdí, že používa len presne navádzané zbrane, by mala za tieto činy prevziať zodpovednosť,“ povedal riaditeľ AI Slovensko Rado Sloboda.

 

img

Podpora Ukrajiny na sídle OSN
 

Amnesty International v tejto súvislosti vyzvala na zvolanie mimoriadneho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktoré by malo voči Rusku vyvodiť patričné následky.

 

K téme: Sankcie na Rusko uvalili už aj Facebook a Eurovízia

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies