Rakovinu prsníka odhalí umelá inteligencia lepšie ako lekári, ukázala štúdia

NETKY.SK • 27 Január 2020, 17:01 • 2 min
Rakovinu prsníka odhalí umelá inteligencia lepšie ako lekári, ukázala štúdia

Umelá inteligencia je v diagnostikovaní rakoviny prsníka presnejšia ako lekári, ukázala podľa serveru BBC štúdia zverejnená v časopise Nature. Z nej vyplynulo, že umelá inteligencia dokáže odhaliť rakovinu prsníka s podobnou mierou presnosti ako ľudia, ale s menším počtom falošných pozitívnych výsledkov.

slovakia

left justify in out

Vedci zo služby Google Health a Kráľovskej univerzity v Londýne (Imperial College London) vytvorili počítačový program pre čítanie röntgenových snímok. Algoritmus bol vo vyhodnocovaní mamografických snímok lepší ako šesť jednotlivých lekárov a rovnako dobrý ako dvaja spolupracujúci rádiológovia.

 

 

Presnejšia ako ľudia

Zo štúdie vyplynulo, že umelá inteligencia dokáže odhaliť rakovinu prsníka s podobnou mierou presnosti ako ľudia, ale s menším počtom falošných pozitívnych výsledkov. Súčasný bežný postup sú dvaja rádiológovia, ktorí vyhodnocujú fotografie z mamografe, a v nejednoznačnom prípade si k vyšetreniu prizvú tretieho kolegu.

 

Vedci program naučili zisťovať rakovinu prsníka na základe 25 856 mamografií z Británie a 3 097 snímok z USA. Zásadným zistením bolo, že program mal až o 5,7 percenta menšiu chybovosť pri nesprávnom potvrdení rakoviny a až o 9,4 percenta pri chybnom vylúčení nádoru. Závery výskumu podľa vedcov predstavujú veľký pokrok pri odhaľovaní rakoviny prsníka v ranom štádiu.

 

Riaditeľ ústavu pre výskum rakoviny (CRUK) Ara Darzi nad výsledkami podľa BBC vyjadril uspokojenie: "Ďaleko predčili moje očakávania. Bude to mať výrazný vplyv na zlepšenie kvality vyšetrenia a rádiológovia sa konečne budú môcť venovať ešte dôležitejším veciam." Školenie nového rádiológa zaberie desiatku rokov; výhodou vyvinutého programu navyše je, že sa na rozdiel od človeka nikdy neunaví.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies