Americký torpédoborec sa v Hormuzskom prielive zrazil s ropným tankerom

NETKY.SK • 13 August 2012, 06:46 • 2 min
Americký torpédoborec sa v Hormuzskom prielive zrazil s ropným tankerom

Americký torpédoborec sa v Hormuzskom prielive zrazil s ropným tankerom - Doprava Americký torpédoborec USS Porter skončil s trojmetrovou otvorenou dierou v boku po tom, ako sa v nedeľu ráno pred ústím Hormuzského prielivu v Ománskom zálive zrazil s ropný

slovakia

left justify in out

img

Americký torpédoborec USS Porter skončil s trojmetrovou otvorenou dierou v boku po tom, ako sa v nedeľu ráno pred ústím Hormuzského prielivu v Ománskom zálive zrazil s ropným tankerom plávajúcim pod panamskou vlajkou. Ani na jednej z lodí sa nik nezranil, informovalo americké námorníctvo.
      K zrážke s tankerom Otowasan, ktorý má japonského majiteľa, došlo o jednej hodine rannej miestneho času. Príčina sa vyšetruje, podľa námorníctva však "nesúvisela s bojom". Ani z jednej lode podľa tohto zdroja nič neuniká. 
      Torpédoborec smeroval do najbližšieho prístavu, kde posúdia jeho poškodenie.
      USS Porter v súčasnosti pôsobí v americkej 5. flotile so základňou v Bahrajne v Perzskom zálive, neďaleko Iránu.  
      Hormuzský prieliv je v ústí Perzského zálivu a je plný lodí, smeruje ním pätina svetovej ropy. 
      Opakované iránske hrozby, že zablokuje dopravu tankerov v prielivom v reakcii na sprísnenie západných sankcií, vyvolali v oblasti napätie. 
      USA ho posilnili oznámením, že vyšlú na cvičenie v Perzskom zálive americké mínolovky a ďalšie vojenské lode. Manévre sú naplánované na september a pripoja sa k nim lode asi 20 spojencov USA.
      Pred troma rokmi sa v Hormuzskom prielive zrazila americká ponorka s jadrovým pohonom USS Hartford s obojživelnou americkou loďou USS New Orleans. Ropný tank USS New Orleans vtedy praskol a 15 námorníkov na lodi USS Hartford utrpelo menšie zranenia. Obe lode boli vážne poškodené. Veliaceho dôstojníka ponorky zbavili funkcie a niekoľko členov posádky potrestali, informovala agentúra Associated Press.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies