Audiokniha diela Hviezdoveda poputuje nevidiacim po celom Slovensku

NETKY.SK • 26 December 2021, 14:00 • 2 min
Audiokniha diela Hviezdoveda poputuje nevidiacim po celom Slovensku

REVÚCA – Mestské kultúrne stredisko (MsKS) v Revúcej vydalo audioknihu príbehu Gustáva Reussa Hviezdoveda z roku 1856, ktorý je považovaný za prvé sci-fi dielo na Slovensku. Ako TASR informovala riaditeľka MsKS Karin Kilíková, audiokniha vyšla s cieľom priblížiť dielo nevidiacim a slabozrakým ľuďom.

slovakia

left justify in out

„Cez Ministerstvo kultúry SR sme požiadali o grant, aby sme toto dielo sprístupnili nevidiacim a hendikepovaným ľuďom, ktorí si ho nemôžu prečítať. Audioknihu budeme distribuovať po knižniciach a združeniach nevidiacich a slabozrakých po celom Slovensku,“ uviedla.

 

img

 

Audioknihu Hviezdoveda vydalo MsKS v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Dielo Gustáva Reussa načítal Igor Šabek, obal audioknihy tvoria ilustrácie Andreja Kolenčíka. Audiokniha zatiaľ vyšla v náklade 150 kusov, MsKS však v budúcnosti plánuje dotlačiť ďalšie kusy.

 

Gustáv Reuss z Revúcej v diele Hviezdoveda opisuje dobrodružstvá hrdinu Krutohlava, ktorý z Gemera cestuje s pomocou obrovského parného šarkana na Mesiac i k planétam slnečnej sústavy. Čitateľovi okrem samotného príbehu prináša i dobové vedecké poznatky a názory na vesmír. Reuss písal Hviezdovedu štyri roky, dielo dokončil v roku 1856, a teda o takmer desaťročie skôr, ako Jules Verne vydal svoju Cestu na Mesiac.

 

Možno vás zaujme: SpaceX vyslala zásoby i vianočné darčeky pre posádku na ISS



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona