Na trhu je prvá krajina s už legálnou špeciálne upravenou potravinovou komoditou

NETKY.SK • 9 Október 2020, 06:34 • 2 min
Na trhu je prvá krajina s už legálnou špeciálne upravenou potravinovou komoditou

Juhoamerická krajina totiž ako prvý štát na svete umožnil nielen pestovať, ale aj jesť typ tento typ pšenice.

slovakia

left justify in out

Správu o argentínskom rozhodnutí prezradila vo štvrtok Národná rada pre vedecký a technický výskum (CONICET).

 

Podľa agentúry AFP argentínska organizácia vo vyhlásení prezradila, že trhu oficiálne povolila odrodu pšenice, ktorá má znaky odolnosti voči suchu. "Toto je prvé schválenie genetickej transformácie pšenice tolerantnej voči suchu na svete," píše CONICET v oficiálnom stanovisku.

 

 

"Na to, aby mohla byť uvedená na trh v Argentíne, genetická transformácia pšenice musí byť schválená v Brazílii, ktorá je historicky hlavným argentínskym trhom s pšenicou," uviedla CONICET.
 

AFP pridala informáciu, že juhoamerická krajiny je štvrtým najväčším svetovým vývozcom tejto potravinovej komodity. Z toho približne 45 percent smerovalo minulý rok do Brazílie.

 

 

Odrodu pšenice HB4 odolnej voči suchu vyvinuli argentínskou biotechnologickou spoločnosťou Bioceres. Spolupracovala na tom aj Národná univerzita v Argentíne a spomenutá organizácia CONICET.
 

"Teraz musíme ísť do sveta a presvedčiť ľudí, že je to super dobré, a byť schopní vytvárať trhy pre túto pšenicu, ktorá predstavuje evolučný skok," povedal šéf spoločnosti Bioceres Federico Trucco. Nazdáva sa, že práve brazílsky súhlas môže byť náročný, no ten je pre Argentínu vzhľadom na počty veľmi kľúčový.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies