Rozhodlo sa: Vybralo sa 6 ústavných sudcov

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 18:25 • 2 min
Rozhodlo sa: Vybralo sa 6 ústavných sudcov

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR volili v tajnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. V tajnej voľbe vyberali z 29 uchádzačov. Ak by nezvolili potrebný počet kandidátov, bolo by druhé kolo.

slovakia

left justify in out

29 kandidátov: Pavol Boroň, Martin Javorček, Michal Matulník, Vlastimil Pavlikovský, Edita Pfundtner, Peter Straka, Anton Dulak, Eva Kováčechová, Katarína Čechová, Rastislav Kaššák, Peter Melicher, Stanislav Irsák, Michal Ďuriš, Ivan Fiačan, Štefan Kseňák, Pavol Malich, Radoslav Procházka, Miloš Maďar, Ľuboš Szigeti, Marek Tomašovič, Michal Truban, Libor Duľa, Radovan Hrádek, Daniela Švecová, Ladislav Duditš, Peter Molnár, Robert Šorl, Martin Vernarský a Zuzana Pitoňáková.

 

Pri prvom hlasovaní poslanci nikoho nezvolili, a tak boli na Ústavnom súde SR iba štyria sudcovia z 13. Poslanci mali zvoliť 18 kandidátov, z ktorých má prezident SR vybrať deviatich nových ústavných sudcov.

 

img

ÚSSR. Zdroj: Wikipedia

 

Pred začiatkom voľby ústavných sudcov o piatej hodine zasadli kluby koaličných strán Smer-SD aj SNS. Kluby sa poradili ako postupovať počas tajnej voľby sudcov.

 

Vďaka šestici zvolených kandidátov, by aj po výbere polovičného počtu prezidentom mal fungovať súd s počtom siedmich sudcov. Čo je minimálne množstvo na to, aby fungovalo plénum.

 

Zvolili šesť sudcov

 

Poslanci si zvolili šiestich sudcov: Sú medzi nimi Ivan Fiačan, Rastislav Kaššák, Peter Molnár, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová a Michal Truban.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies