Americký študent sa sťažoval na bolesť hlavy, z mozgu mu vytiahli živú pásomnicu

NETKY.SK • 5 November 2015, 15:21 • 2 min
Americký študent sa sťažoval na bolesť hlavy, z mozgu mu vytiahli živú pásomnicu

NAPA - Americkí lekári odstránili z mozgu tamojšieho muža živú pásomnicu. Istého Luisa Ortiza v auguste prijali na pohotovosť v kalifornskom meste Napa, pričom sa sťažoval na najhoršiu bolesť hlavy, akú kedy zažil.

slovakia

left justify in out

Neurochirurg Soren Singel po vyšetrení jeho mozgu stanovil neurocysticerkózu, čo je prítomnosť larvy parazitického červa, ktorá zvyčajne vytvára cystu zabraňujúcu krvnému obehu. Kalifornčan následne upadol do kómy, čo viedlo k okamžitému zákroku. Lekári vtedy z hlavy 26-ročného študenta vytiahli údajne ešte krútiacu sa pásomnicu.


Ortiz sa z operácie zotavuje dodnes a ako uviedol počas rozhovoru pre spravodajskú stanicu CBS, dúfa, že čoskoro bude môcť ukončiť vysokoškolské štúdium, na ktoré pre zdravotné komplikácie nemohol tento rok nastúpiť. „Som veľmi vďačný, že som stále nažive, lebo ak by som počkal trochu dlhšie, pravdepodobne by som tu už nebol,“ dodal. Podľa vysvetlení odborníkov sa parazit mohol dostať do obehu mladíka konzumáciou surového bravčového mäsa, plávaním v znečistenej vode čí prostredníctvom návštevy krajiny tretieho sveta. Štatistiky Amerického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zas uvádzajú, že ročne hospitalizujú až 1000 pacientov s touto nebezpečnou chorobou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies