Americký Smithsonov inštitút má nového partnera: Stalo sa ním Národné české a slovenské múzeum

NETKY.SK • 14 Január 2019, 06:19 • 2 min
Americký Smithsonov inštitút má nového partnera: Stalo sa ním Národné české a slovenské múzeum

WASHINGTON - Národné české a slovenské múzeum a knižnica v meste Cedar Rapids v štáte Iowa, najväčšie svojho druhu v USA, sa stalo partnerom Smithsonovho inštitútu, najvýznamnejšej inštitúcie v USA v oblasti múzeí a vzdelávania.

slovakia

left justify in out

"Je to významné uznanie nášho múzea a knižnice, programov, výstav a vzdelávacích aktivít, ktoré organizujeme a našej snahy o zachovanie kultúrneho a historického dedičstva," uviedla riaditeľka múzea Cecilia Rokouseková. České a slovenské múzeum sa týmto zaradilo do celonárodnej siete múzeí, vzdelávacích inštitícií a kultúrnych organizácií.

 

Smithsonov inštititút sa venuje výskumej, vzdelávacej a publikačnej činnosti a spravuje mnohé múzeá, z ktorých väčšina sa nachádza v hlavnom meste Washington a pre verejnosť sú bezplatné. Inštitút je financovaný vládou, súkromnými darcami a príjmami z vlastnej činnosti. Pomenovaný je po svojom zakladateľovi, vedcovi Jamesovi Smithsonovi, ktorý mu zanechal všetok svoj majetok.

 

"Toto partnerstvo nám umožní úzku spoluprácu s inštitútom a jeho odborníkmi pri organizovaní ďalších programov a výstav," uviedla Rokouseková. Dodala, že okrem iného si budú môcť zapožičať artefakty z múzeí inštitútu, uchádzať sa o granty určené na špecifické projekty a zúčastňovať sa na vzdelávacích a výskumných programoch inštitútu.

Národné české a slovenské múzeum a knižnica oslávi tento úspech začiatkom februára, keď bude zároveň otvárať novú výstavu s názvom Revolúcia 1989.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies