Americký potápač dúfa, že nájde v mori pozostatky Usámu bin Ládina

NETKY.SK • 15 Jún 2011, 07:44 • 2 min
Americký potápač dúfa, že nájde v mori pozostatky Usámu bin Ládina

Americký potápač dúfa, že nájde v mori pozostatky Usámu bin Ládina

slovakia

left justify in out

img

Kalifornský potápač a hľadač pokladov Bill Warren dúfa, že pomocou ultrazvukového zameriavača nájde v Arabskom mori dôkazy o smrti vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina.
      "Myslím to vážne, nežartujem," povedal 59-ročný profesionálny potápač zo San Diega pre nemeckú tlačovú agentúru DPA. "Hlavnou motiváciou je pokúsiť sa zistiť, či mi môj prezident naozaj povedal pravdu a či bin Ládin naozaj leží mŕtvy na dne mora," vysvetlil svoje počínanie Warren.
      Bin Ládina zabilo minulý mesiac americké elitné komando pri zásahu v dome v pakistanskom meste Abbottabad a americké námorníctvo ho pochovalo v mori. Prezident Barack Obama sa rozhodol nezverejniť fotografie bin Ládinovho tela a rovnako ani snímky z pochovávania.
      Warren uviedol, že za 35 rokov sa už potápal na miestach po celom svete, keď hľadal potopené lode a poklady. Informoval, že našiel troch investorov, ktorí mu budú financovať výskum. Podľa jeho odhadov bude stáť jeho dobrodružstvo 400.000 dolárov (276.875 eur).
      Warren dúfa, že najneskôr o mesiac začne pátraciu akciu v Indii spolu s tímom kameramanov. Sonar čiže ultrazvukový zameriavač, ktorý bude za sebou ťahať loď, dokáže zistiť malé predmety aj 3000 metrov pod morskou hladinou.
      Ak Warren objaví pozostatky bin Ládina, odfotografuje ich a odoberie vzorky DNA.
      Warren dúfa, že výprava vyústi do vzniku "úžasného dokumentárneho filmu", ktorý potom predá televíznym producentom. "Nevieme, čo urobíme s telom. Je to veľmi citlivá záležitosť," povedal potápač.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies