Americký minister obrany Panetta vyzval Izrael a Palestínčanov na rokovania

NETKY.SK • 4 Október 2011, 17:30 • 2 min
Americký minister obrany Panetta vyzval Izrael a Palestínčanov na rokovania

Americký minister obrany Panetta vyzval Izrael a Palestínčanov na rokovania

slovakia

left justify in out

img

Americký minister obrany Leon Panetta vyzval dnes izraelských a palestínskych lídrov na "odvážne činy" na dosiahnutie mieru. Výzve predchádzalo varovanie, že Izrael je na Blízkom východe čoraz izolovanejší.
Panetta sa na prvej návšteve Izraela po vymenovaní za šéfa Pentagónu stretol s ministrom obrany Ehudom Barakom. Na programe má aj samostatné rokovania s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.
"Chcem zdôrazniť, že je potreba a príležitosť pre odvážne činy na oboch stranách, aby sa urobil pokrok k dojednanému riešeniu o vytvorení dvoch štátov. Rokovania nemajú alternatívu," povedal Panetta na tlačovej konferencii s Barakom.
Spojenými štátmi sprostredkované mierové rozhovory stroskotali pred rokom po tom, čo Netanhaju odmietol predĺžiť desaťmesačné obmedzené moratórium na výstavbu židovských osád v Predjordánsku.
Abbás podmienil návrat k rokovaniam zmrazením výstavby a v septembri požiadal o prijatie Palestíny do OSN, proti čomu sú USA.
Abbásov hovorca povedal, že palestínsky líder na stretnutí s Panettom "zdôraznil pripravenosť vrátiť sa k rokovaniam, ak sa Izrael zaviaže zastaviť aktivity okolo výstavby sídlisk" a ak sa pri rokovaniach bude vychádzať z hraníc spred izraelsko-arabskej vojny z roku 1967 - predtým, ako Izrael obsadil pásmo Gazy a Predjordánko, kde chcú Palestínčania vytvoriť svoj štát. Netanjahu takéto hranice označil za neubrániteľné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies