Americkí vedci vytvorili katalóg najvzácnejších minerálov

NETKY.SK • 15 Február 2016, 10:01 • 2 min
Americkí vedci vytvorili katalóg najvzácnejších minerálov

NEW YORK - Americkí vedci Robert Hazen z Carnegie Institution for Science a Jesse Ausubel z Rockefellerovej univerzity zostavili katalóg približne 2500 najvzácnejších druhov minerálov.

slovakia

left justify in out

Ide o minerály, ktoré sa vyskytujú maximálne na piatich lokalitách. Katalóg, ktorý vyjde v časopise American Mineralogist, umožní odborníkom odhadnúť, aké veľké zásoby jednotlivých minerálov existujú a kde sa nachádzajú.


"Vedci doteraz popísali približne 5000 druhov minerálov, pričom menej než sto z nich vytvára takmer celú zemskú kôru. Zvyšok sú vzácne minerály, no tie najvzácnejšie z nich, ktorých je približne 2500, sa nachádzajú maximálne na piatich lokalitách na Zemi. Možno sa pýtate, na čo ich teda skúmame, keď sa zdajú byť také nepodstatné. Ale práve tieto minerály sú kľúčom k rôznorodosti prostredí blízko zemského povrchu. Práve oni nám dokážu poskytnúť informácie o tom, čím sa Zem líši od Mesiaca, Marsu alebo Merkúru, kde sa nachádzajú tie isté bežné minerály. No vďaka vzácnym minerálom je Zem unikátna," uviedol Hazen, ktorý spoločne s Ausubelom roztriedil najvzácnejšie minerály do štyroch kategórií podľa toho, pri akých podmienkach vznikajú, aké vzácne sú prvky, z ktorých sa skladajú, nakoľko sú stále a aké sú obmedzenia odberu ich vzoriek.

 

"Fingerit je dokonalým príkladom vzácnosti. Vyskytuje sa iba na svahoch vulkánu Izalco v Salvadore, čo je naozaj nebezpečné miesto s veľmi horúcimi fumarolami. Tvoria ho vanád a meď, pričom vzniká iba pri veľmi špecifických, extrémnych podmienkach. Ak by ste iba trochu zmenili pomer prvkov, tak by vznikol iný minerál. A vždy keď zaprší, tak fingerit zmizne," dodal Hazen.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies