Kríza ich prinútila vytvoriť zaujímavý projekt, ktorý poteší najmenších a čiastočne uľahčí život rodičom

NETKY.SK • 5 Január 2021, 15:14 • 2 min
Kríza ich prinútila vytvoriť zaujímavý projekt, ktorý poteší najmenších a čiastočne uľahčí život rodičom

Pandémia koronavírusu sa dotkla aj umelcov. Divadlá nemohli už vysielať tak, ako to boli po dlhé desaťročia zvyknutí, ale ak chceli prežiť, museli sa pokúsiť prejsť na iný spôsob ponúkania umeleckých zážitkov.

slovakia

left justify in out

Aj v Bábkovom divadle v metropole severného Slovenska museli prejsť aj k zmenám.

 

„Bábkové divadlo Žilina už v prvej vlne pandémie na jar 2020 zaregovalo spustením vlastného online-portálu BábkarAnténa.sk, na ktorého vzniku spolupracovalo s Katedrou mediamatiky Univerziky Komenského Bratislava,“ vysvetlil umelecký šéf divadla Michal Németh.

 

Pre tento spôsob prinášania umeleckých zážitkov bolo potrebné vytvoriť unikátny bábkarský priestor.

 

 

V ňom si „diváci z celého sveta mohli vždy na určitý čas pozrieť naše interné záznamy z inscenácií, ale aj autorský tvorbu umeleckého súboru BDŽ, ktorá vznikala z ich domácností“.

 

Takto už prvé dva mesiace zrealizovali 15 inscenácií a 14 autorských videí, „či už zdramatizovaných rozprávok, alebo eduktatívnych videí o bábkarskej tvorbe“.

 

Pomáhali aj mnohí spolupracovníci. „Náš dlhoročný spolupracovník - výtvarník a scénograf Juraj Poliak taktiež sprístupnil dve unikátne omaľovánky, ktoré vznikli spracovaním 50-ročných scénografických návrhov z nášho divadla,“ doplnil Michal Németh.

 

Doplnil, že investície na spustenie takéhoto online-spôsobu boli minimálne.
 

Umelecký šéf žilinských bábkarov dodal, že v súčasnosti nevedia, či BábkarAnténa bude pokračovať.  „Projekt je online, ale v súčasnosti sa sústreďujeme viac na online-aktivity spojené s 70. výročím založenia divadla,“ uzavrel Michal Németh. Pozrite, čo sa podarilo v Bábskovom divadle na rázcestí v Banskej Bystrici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies