Americké špionážne lietadlá vzlietli z Okinawy, preverujú oznam KĽDR

NETKY.SK • 7 Január 2016, 08:52 • 2 min
Americké špionážne lietadlá vzlietli z Okinawy, preverujú oznam KĽDR

NAHA - Americké špionážne lietadlá vzlietli dnes z americkej leteckej základne na juhojaponskom ostrove Okinawa, deň po tom, čo Severná Kórea oznámila, že uskutočnila skúšku vodíkovej bomby.

slovakia

left justify in out

Z leteckej základne Kadena na Okinawe odštartovali najmenej tri lietadlá, informovala agentúra AP.

 

Nie je jasné, čo presne budú lietadlá robiť, ale zrejme sa zapoja do pokusov zistiť, aký typ atómovej bomby Severná Kórea (KĽDR) otestovala.

 

Jedno z týchto prieskumných lietadiel, RC-135S, zhromažďuje optické a elektronické údaje z balistických cieľov. Využíva sa na overovanie dodržiavania zmlúv o zbraniach a slúži zároveň na rozvoj americkej strategickej a raketovej obrany.

 

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest povedal v stredu novinárom vo Washingtone, že "Spojené štáty budú zhromažďovať ďalšie dôkazy" a úzko spolupracovať s krajinami v regióne, aby sa dozvedeli viac o oznámenom teste Severnej Kórey.

 

Severokórejské vedenie zverejnilo v stredu nadránom oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku "miniaturizovanej vodíkovej jadrovej zbrane". Niektorí experti však vyjadrili pochybnosti nad tým, či má Pchjongjang na také niečo dostatočné technické kapacity.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies